fot. nadesłane

Drugi czwartek III Festiwalu Filmów Kaszubskich poświęcony był tradycyjnej i współczesnej kuchni kaszubskiej. Pełna sala restauracji ‘Mùlk” w Miszewie tym razem skupiła się na trzech obrazach poprzedzonych dwuminutowym wspomnieniem przedwojennej kuchni. Fragment ten pokazany był niemal dwadzieścia lat temu w „Rodny Zemi”.

fot. nadesłane
fot. nadesłane

– Wystąpiła tam moja babcia spontanicznie zareagowała Jolanta Miodowska, która była jednym z gości wieczoru. Wraz z mężem serwowała kaszubski chleb z Pirsna.

Ta zaskakująca, a jednocześnie miła sytuacja, wprowadziła widzów w sferę współczesnej kuchni kaszubskiej opartej na tradycyjnych produktach. Były to całkiem nowe filmy. Powstały na przełomie 2012 i 2013 roku. Wszystkie są pokłosiem realizacji projektów grantowych; dwa pierwsze, czyli „Kaszëbskô malëna” oraz Kaszubskie produkty regionalne”, Stowarzyszenia Upowszechniania Truskawkarstwa na Kaszubach, trzeci z kolei o tytule „Dwa mùlczi” – restauracji „Mulk” z Miszewka. Pierwsze dwa to diaporamy, a więc dokumenty filmowe oparte na zdjęciach fotograficznych opatrzone stosownym komentarzem i napisami. Prezentują  tradycyjne kaszubskie produkty kulinarne. Najważniejszy z nich to truskawka – pierwszy produkt z Pomorza zarejestrowany jako prawnie chroniony w Unii Europejskiej.

– Podczas oglądania przypominał mi się smak chleba, który kiedyś piekła moja mama – wspominał Wojciech Kankowski, radny gminy Żukowo.

Trzeci materiał to film dokumentalny ukazujący dwa oblicza kaszubskiego wesela dawniej i współcześnie. Zdjęcia zrealizowano w w Przodkowie, Kłosowie oraz w restauracji ”Mùlk”. Oparte były na rzeczywistym kaszubskim weselu oraz na inscenizacji w wykonaniu zespołu „Chmielanie”.

– Aż się chciało czasami zatańczyć oglądając te piękne obrazki – wzdychał Brunon Cirocki z Borzestowa, który jest stałym bywalcem czwartkowych seansów. Tym razem przyjechał wraz z głównymi bohaterami spotkania: Edytą i Andrzejem Klasami, którzy przedstawili trudną drogę do rejestracji zarówno truskawki kaszubskiej, jak i innych produktów regionalnych. Trzeba podkreślić, że między innymi dzięki ich pracy województwo pomorskie jest absolutnym liderem w kraju w tej dziedzinie.

Andrzej Klasa jest ponadto autorem kilku książek, w tym najnowszej wydanej w grudniu 2012 roku o tytule „Tradycyjne produkty kulinarne”. Promocja tej książki była ważnym elementem spotkania. Dopełnieniem była też prezentacja wystawy starej fotografii „Miłość na Kaszubach” oraz świetna muzyka kaszubska w wykonaniu kapeli Jerzego Zblewskiego z Ostrzyc .

W kolejny czwartek prezentowany będzie film dokumentalny „Kaszubi” z 1991 roku zrealizowany przez reż. Ludmiłę Niedbalską. Scenarzystą filmu był prof. Lech Mróz, który będzie gościem spotkania.

Jan Dosz

Galeria

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.