Fot. GK

Dwie małe łodzie rybackie płyną w kierunku przystani w Orłowie. Z daleka słychać głosy rybaków, którzy chwalą się połowem. Na brzegu grupka gapiów czeka na świeżą rybę. Jest siódma rano. Tak zaczyna się dzień w Orłowie…

Fot. GK

Jest wtorek 20 listopada, parę minut po siódmej rano. Morze, plaża, molo, łodzie rybackie i malowniczy, porośnięty lasem nadmorski klif – tak właśnie o każdej porze roku wygląda gdyńskie Orłowo. Rybacy rozładowują skrzynie z obfitym połowem. Złowili dorsze, łososie i flądry, choć często mają też śledzie i słodkowodne okonie.

– Przede wszystkim  można tu codziennie kupić świeżą rybę prosto z burty i wypić kawę w na wydmie z widokiem na Hel – mówi Adam, który codziennie spaceruje z psem po orłowskiej plaży. – Mamy drugą połowę listopada, jest szaro i zimno, ale tu zawsze jest pięknie – dodaje.

Dziś o świcie  można w rybach przebierać, bo kupujących jest tylko garstka. Ale wielu spóźnialskich i tak odejdzie z kwitkiem, bo około dziesiątej wszystkie ryby są już sprzedane. Latem, gdy goszczą tu turyści, po ryby ustawiają się długie kolejki, a ryb zawsze jest za mało.

Gdy jednak nie ma tłoku, rybacy chętnie rozmawiają z porannymi gośćmi. Ba – nawet wyfiletują rybę za pięć złotych. Za tyle samo można kupić siatkę śledzi lub kilka fląder. Za cztery dorsze trzeba już jednak zapłacić 20-30 złotych, a za całego łososia 50-80 złotych.

Za świeżą rybę warto jednak zapłacić każdą cenę. – Gdy mam wolny dzień, zawsze rano kupuję rybę. Potem patroszę i od razu smażę na śniadanie – mówi pan Adam. – I nie ważne, że trochę nabrudzę, a w całym domu od rana pachnie smażoną rybą. Taka świeża rybka to prawdziwy rarytas. Tego smaku nie da się niczym zastąpić – dodaje orłowianin.

Galeria

3 KOMENTARZE

  1. Witam jestem rybakiem z orlowa i po raz kolejny znajduje artykul gdzie ktos wypisuje ze po 10 juz nie mozna kupic ryby w orlowie a przynajmniej jedna lodz wraca do brzegu kolo poludnia i smialo w tych godzinach mozna przyjsc po rybke, pozdrawiam

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.