Tłusty Czwartek. Nasza słodka tradycja

04 lutego 2013r. | Drukuj

Już niedługo Tłusty Czwartek znany również jako zapusty. W ten dzień nie warto liczyć kalorii. Lepiej pozwolić sobie na chwile przyjemności zjadając choć jednego pączka lub faworka. 

wikipedia.pl

wikipedia.pl

W tym roku karnawał jest krótki. Tłusty czwartek przypada już na 7 lutego. W ten dzień będziemy zajadać się pysznymi pączkami, faworkami i innymi słodkościami. Czwartek rozpocznie ostatni tydzień hucznego świętowania. Już w następną środę pójdziemy do kościoła by ksiądz posypał nasze głowy popiołem na znak rozpoczynającego się okresu pokuty.

W tłusty czwartek królują pączki i faworki. Kiedy nadchodzi ten dzień apetyt na słodkości gwałtownie rośnie. Jednak nie zawsze słodkie przysmaki były symbolem świętowania ostatnich dni karnawału. Pierwsze pączki znacznie różniły się od tych, które znamy. Były robione z ciasta chlebowego, nadziewano je słoniną i smażono w smalcu. Podawano z tłustym mięsiwem, suto wszystko popijając wódką.

W dawnych czasach na Kaszubach w rejonie Kartuz i Wejherowa przysmakiem serwowanym w ostatnie dni karnawału były plińce czyli małe placki z ziemniaków startych na tarce smażone na smalcu lub oleju. Polewano je śmietaną i posypywano cukrem. Na Gochach, na południu Kaszub smażono placki z drożdżowego ciasta czyli ruchacze. Przygotowywano również purcle czyli małe pączki, które nadziewano powidłami a później smażono na rozgrzanym smalcu lub oleju.

Jak mówi staropolskie przysłowie „Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła”.

W czwartek bez problemu dostaniemy słodkie wyroby w cukierniach i większości sklepów. Są jednak osoby, które wolą pączki i inne przysmaki przygotować samemu w domu. Na szczęście przepisów jest dużo więc kupujmy składniki i do dzieła bo czwartek tuż tuż..


Opublikowano w: Bez kategoriiWiadomości
Tagi: , , ,

Zapraszamy ponownie na www.gazetakaszubska.pl
Kontakt: [email protected]

Czytaj także

Komentarze do artykułu (dodaj własny »).

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu.
Jeżeli masz ochotę, rozpocznij dyskusję.
Skorzystaj z formularza znajdującego się poniżej.

Dodaj komentarz