Zdrowie jest istotnym elementem warunkującym osiągnięcia szkolne uczniów, dlatego Beata Chrzanowska nauczycielka i jednocześnie przewodniczący rady miejskiej w Słupsku kolejny raz zorganizowała debatę poświęconą zdrowemu odżywianiu. Tym razem pod nazwą „Pora na pora”.
Kiedy o tej samej porze – czyli późną wiosną 2005 roku doszło do zorganizowania przez Oberżę Pod Turbotem pod patronatem Morskiego Instytutu Rybackiego PIB w Gdyni I Biesiady Śledziowej w Oberży Pod Turbotem w Redzie, to wielu uczestników wyraziło życzenie, aby ta impreza ze względu na to , że jest również nieformalnym zjazdem branży rybnej , nie stała się tylko jednorazowym wydarzeniem.
Przez trzy tygodnie miastem rządzić będą kupcy i artyści. W Śródmieściu Gdańska staną setki kramów i stoisk gastronomicznych. Na odwiedzających będzie czekała też Uliczka...