Zdrowie jest istotnym elementem warunkującym osiągnięcia szkolne uczniów, dlatego Beata Chrzanowska nauczycielka i jednocześnie przewodniczący rady miejskiej w Słupsku kolejny raz zorganizowała debatę poświęconą zdrowemu odżywianiu. Tym razem pod nazwą „Pora na pora”.

W piątkowe popołudnie 10 kwietnia Środkowopomorskie Centrum Kształcenia Ustawicznego w Słupsku gościło Wiesława Kamińskiego – technologa żywności, Bożenę Hołowienko – właścicielkę „Słupskich smaków”, Kazimierza Czyża – diabetologa, Elżbietę Polenceusz – specjalistkę od carvingu oraz Maszę Viunychenko – studentkę AP, która na czas studiów przyjechała do Słupska z Doniecka.
Goście próbowali udowodnić, że warzywa są zdrowe i smaczne. W dyskusji odpowiadali na pytania, dlaczego warto jeść warzywa oraz jakie warzywa są ich ulubionymi. Wiesław Kamiński promował kapustę i pora, Bożena Hołowienko – szpinak, a Masza Viunychenko – arbuzy.
– Wiele osób jest zdania, że surowe warzywa są zdrowsze od gotowanych. Argumentują to tym, że podczas gotowania tracą większość zawartych w nich witamin, zwłaszcza witaminy C, która rozpuszcza się w wodzie i jest wrażliwa na temperaturę. Już parę lat temu sprzeciwili się temu brytyjscy naukowcy z Instytutu Badań Żywności. Eksperci informowali wówczas, że pieczone i gotowane warzywa mogą przynieść znacznie większe korzyści dla naszego zdrowia – mówi Beata Chrzanowska, organizator debaty.
Wnioski ze spotkania są dość proste – przyrządzanie warzyw powinno mieć charakter zróżnicowany, bo i do każdego z nich warto podchodzić indywidualnie. Uniwersalnych zasad nie ma, jednak nie mamy wątpliwości, że warto poświęcić temu odrobinę uwagi.