22 maja br. finaliści II Edycji Regionalnego Konkursu Gotowania wg tradycji kaszubskiej zaprezentowali swoje umiejętności kulinarne. W Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych przy ul. Przemysłowej 100 zapachniało kaszubskimi deserami.
Gimnazjaliści z pięciu szkół (Gogolewa, Redzikowa, Łupawy, Gimnazjum nr 6 ze Słupska i Jezierzyc) stanęli przy kuchennych blatach z zamiarem przyrządzenia kaszubskiego deseru na miarę tytułu Mistrza gotowania po kaszubsku. W tym roku organizatorzy zaplanowali szczyptę zaskoczenia dla uczestników, bowiem tajemnicą było, jakie produkty zostaną wyłożone na kuchenne blaty.
Napięcie rosło podczas odsłaniania pudełek z produktami, a w nich znalazły się: truskawki, czekolada i mięta. Jak poradzili sobie z takim zestawem gimnazjaliści?
Komisji podane zostały między innymi: biszkopt z truskawkami, ciasto drożdżowe z kruszonką, truskawkami, naleśniki nadziewane musem truskawkowym i ciasto kruche z bezą i truskawkami. Zwycięski zespół z Redzikowa, w składzie: Ania Żarczyńska i Piotr Irzyk, przygotował tartaletki wypełnione czekoladą oraz truskawkami. W nagrodę otrzymali tablety, ufundowane przez dyrekcję szkoły.
Przewodniczącym komisji degustacyjnej był Tomasz Kunysz, właściciel restauracji Gościniec Słupski. Ponadto kaszubskie desery oceniali: Edmund Zmuda Trzebiatowski– członek Zarządu Głównego Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego, Małgorzata Iwańska– dyrektor Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Słupsku i Karolina Keler– wiceprezeska Słupskiego Oddziału Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego.
Podczas uroczystości nie zabrało atrakcji dla widzów i kibicujących gimnazjalistów:
- pokaz kulinarny w wykonaniu Ludwiki Dąbrowskiej, uczestniczki programu „Master Szef”,
- pokaz barmański w wykonaniu uczniów o specjalności barmańskiej,
- pokaz taneczny w wykonaniu Kaszubskiego Zespołu „Perłë” ze Szkoły Podstawowej nr 2,
- grill dla zaproszonych gimnazjalistów.
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Słupsku oraz Zrzeszenie Kaszubsko-Pomorskie Oddział w Słupsku zorganizowali konkurs po raz drugi. Taka forma rywalizacji między gimnazjalistami cieszy się powodzeniem, bowiem w pierwszym etapie kaszubskie potrawy przygotowywało 22 zespołów. Zgodnie z zapowiedzią gospodarzy konkursu gimnazjaliści z powiatu słupskiego mogą szykować się do III edycji.