Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie w dniach 10-11 listopada organizowało we wsi Swołowo Święto Gęsi. Impreza cieszyła się dużym zainteresowaniem mieszkańców naszego regionu – komentuje Ewa Horanin.

Pracownicy Muzeum Pomorza Środkowego przygotowali w skansenie wiele atrakcji. Przede wszystkim na stoiskach królowała gęś w różnej postaci. Był smalec z gęsi, pasztet, wątróbki, bigos na gęsinie oraz wyborna zupa z dyni oczywiście na gęsinie. Nie zabrakło ciast domowego wypieku, nalewek, miodu, różnego rodzaju chleba, jabłek spadziowych z wiejskich gospodarstw.
Można było nie tylko zakosztować gęsiny, ale również obejrzeć zagrodę Alberta, z „dobytkiem gospodarskim” gdzie na podwórku królowały kury, w zagrodach kozy, kaczki. Młodsi uczestnicy tego wydarzenia mogli zobaczyć maszyny rolnicze, stodołę pełna pachnącego siana i nauczyć się sztuki robienia zabawek z zapomnianej a jakże wdzięcznej karbowanej bibuły. Duża popularnością cieszył się też warsztat tkacki. Pogoda dopisała, tak więc grono uczestników powiększało się z godziny na godzinę. Gwiazdą spotkania był Rudi Szubert, który co rusz przemykał od stoiska do stoiska.
Skansen jest wyjątkowo piękny i bardzo zadbany, widać, że gospodarze – Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku, bardzo dbają o budynki i obejścia . Dużo jest nowo postawionych domów, które służą za budynki pracy twórczej. Wyznam szczerze, że trochę ja i moi przyjaciele byliśmy zawstydzeni, że tak blisko mieszkając odwiedziliśmy to urocze miejsce po raz pierwszy. Nie tylko w skansenie, ale i na wsi widać tradycję, stoją tam domy w „kratkę”, bo przecież jest to kraina w kratkę!
Polecam to miejsce wszystkim, rodzicom z dziećmi i namawiam nauczycieli, aby swoje dzieci przywieźli właśnie tu do Swołowa. Warto! I jeszcze jedno, fajnie gdy na nasze stoły znowu wraca gęsina, jest to mięso zdrowe i smaczne, jak powiadają wtajemniczeni nie zawierające tego niedobrego cholesterolu. Gęsi były przecież nieodzownym elementem każdej pomorskiej wsi, żywiły od pokoleń wiele rodzin.
Ewa Horanin
Galeria
fot. Ewa Horanin