Sezon truskawkowy rozpoczęty, warto więc wykorzystać potencjał Kaszub i stworzyć dowolne kompozycje smakowe z naszego regionalnego przysmaku. Pomimo dużej ilości witaminy C, truskawka wspomaga przy odchudzaniu. Kilka ciekawych przepisów

Osoby, które przed sezonem plażowym postanowiły zrzucić parę kilo, mają okazję urozmaicić swoją dietę przysmakami z truskawek. Warto pamiętać, że truskawka jako nieliczna z owoców jest niskokaloryczna. Ważna jest w diecie kobiet ze względu na żelazo, chroni przed anemią. Sole wapnia i fosforu wzmacniają kości i zęby, truskawka poprawia pracę mięśni i ułatwia przemianę materii. Ponadto owoce te zawierają dużo witamin, zwłaszcza wit. C – jest jej więcej niż w cytrynie, a także wit. A, B1, B2 oraz PP. Kilka przepisów wyszukanych na blogu odchudzanie na Kaszubach
1. Odchudzający koktajl truskawkowy:
– 1 szkl. maślanki 1,5% tłuszczu – 70 kcal
– 100 g truskawek – 35 kcal
Truskawki wrzucić do miksera, dokładnie zmiksować, podawać na zimno, po schłodzeniu.
2. Odchudzające truskawki na ostro:
– sałata 5 g – 6 kcal
– bazylia,
– 100 g truskawek 35 – kcal
– sól, pieprz,
– orzechy włoskie 5 g – 35 kcal
– serek pleśniowy 5 g – 13 kcal
– 1 szkl. jogurt Danone 0% – 46 kcal
Połowę umytych truskawek ułóż na liściach sałaty, na to poukładaj rozdrobniony serek pleśniowy i orzechy, resztę truskawek zmiksuj z jogurtem, całość polej tak przygotowanym sosem.
3. Koktajl odchudzający – truskawki i mięta:
– 1 szkl. maślanki – 70 kcal,
– 100 g truskawek – 35 kcal,
– 2 łyżeczki posiekanej mięty,
– słodzik do smaku.
Truskawki zmiksować z maślanką, dodać posiekana miętę, podawać na zimno.
4. Babeczki odchudzające z truskawkami:
– 200 g truskawek – 70 kcal,
– 2 jajka – 72 kcal,
– 1 łyżka cukru waniliowego – 15 kcal,
– 3 łyżki stołowe cukru pudru -120 kcal,
– 20 ml likieru pomarańczowego – 80 kcal,
– 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 22 kcal,
– 1 łyżeczka chudej margaryny 20 kcal,
Oddzielone od białek żółtka ubić z cukrem pudrem, dodać cukier waniliowy, dodać zmiksowane z likierem truskawki, posypać mąką ziemniaczaną, dodać ubitą pianę z białek, przelać ciasto do wysmarowanych tłuszczem foremek i piec w temp. 180 stopni ok.20 min.