To święto młodego francuskiego wina z regionu Beaujolais, obchodzone co roku na całym świecie w trzeci czwartek listopada. Także mieszkańcy naszego regionu od kilku lat świętują po francusku.

W 2010 roku Święto Beaujolais Nouveau (czyt: bożole nuwo) przypada 18 listopada. Choć zwyczaj picia młodego czerwonego wina w regionie Beaujolais istniał od dawna, na świecie święto związane z tym trunkiem istnieje dopiero od 1985 roku. Co roku, w trzeci czwartek listopada otwiera się tysiące butelek aby cieszyć się owocowo-kwaskowym lekkim aromatem czerwonego wina. Także w Trójmieście, Słupsku i Lęborku w restauracjach i barach od kilku lat obchodzimy hucznie to francuskie święto promujące młode wino. Beaujolais to wino o ostrym, często bardzo cierpkim smaku. W dobrych latach można wyczuć wyraźną świeżość i owocowy smak. W złych latach wino to prawie nie nadaje się do picia, dlatego święto Beaujolais Nouveau uznano za majstersztyk marketingowy.

Region Beaujolais to obszar winnic o szerokości ok 10 km i długości 150 km w południowo-wschodniej części Burgundii (centralna Francja) między Lyonem i Macon. Rocznie produkuje się tam ponad 1,2 miliona hektolitrów wina. Wszystkie wina produkowane są w tym regionie z jednego szczepu winogron: Gamay. Ze względu na zróżnicowany klimat wina z Beaujolais mają dość różny charakter, na północy produkuje się wina szlachetne, długo dojrzewające o własnej apelacji. Wina z centralnego rejonu są raczej średniej klasy (apelacja Beaujolais Villages). Na południu zaś, produkuje się tanie wina apelacji Beaujolais. Można je schładzać do 12 stopni i należy podawać z lekkimi czerwonymi mięsami bądź serami.