Przygotowania do karnawałowej imprezy dzielą się na te dotyczące stroju i na te w kuchni. Dla tych wszystkich, dla których stanie przy garnkach niekoniecznie stanowi szczyt marzeń, polecamy szybkie i smaczne karnawałowe sałatki, które zrobione raz dwa na pewno będą smakowały wszystkim naszym gościom.
Sałatka z makaronem
20 dkg ugotowanego makaronu (muszelki, wstążki, świderki), 40 dkg szynki konserwowej pokrojonej w cienką kostkę, 30 dkg sera żółtego startego na tarce (grube oczka), 4 ogórki konserwowe drobno pokrojone, majonez, przyprawy (sól,pieprz) dodajemy na końcu
Sałatka ziemniaczana
4 – 5 w miarę dużych ziemniaków , ugotowanych i pokrojonych w grubą kostkę!, 2-3 ogórki kiszone pokrojone w mniejsza kostkę, 1 średnia cebula pokrojona w kostkę, ½ pęczku świeżego kopru, majonez, przyprawy.
Sałatka ryżowa z piersią z kurczaka
Podwójna pierś z kurczaka , gotujemy na wolnym ogniu z dodatkiem soli. Studzimy. Pierś drobno kroimy.
Gotujemy torebkę ryżu.
Mieszamy pierś z ryżem i dodajemy np. pokrojoną paprykę konserwową, ogórki konserwowe lub podsmażonych 20 dkg pieczarek, drobno posiekanych. Przyprawy, majonez
Sałatka jest o tyle fajna , że produkty można przygotować dzień wcześniej, a przed przyjściem gości wszystko wymieszać.
Solony śledź
Kupujemy w sklepie rybnym płaty śledziowe solone. Proszę zwrócić uwagę ,aby nie były koloru żółtego tylko białego,nawet przy ogonie. Potrzebne jest nam 4-5 płatów śledziowych (w zależności od ilości gości). Płaty moczymy , najlepiej przez 12 godzin w wodzie . Po wymoczeniu ,usuwamy skórę ze śledzia (schodzi świetnie od nasady). Kroimy w kilkucentymetrowe paski. Rozkładamy na podłużnym półmisku, dekorując jego spód sałata lub obok śledzi układając kilka gałązek pietruszki. Śledzia obsypujemy mielonym pieprzem i papryką w proszku.
Kroimy cebule w paski (można zrobić to przed przygotowaniem śledzia, nawet dzień wcześniej). Cebule skrapiamy sokiem z 1 dużej cytryny, posypujemy odrobiną soli i jedną łyżeczką cukru. Mocno wygniatamy.
Jeżeli przygotujemy cebule i zostawimy ją w chłodnym miejscu na dzień przed, zanim posypiemy nią śledzia wyciskamy delikatnie sok.
Ewa Horanin