Marmolada z marchwi Ireny Kubiak z Siemianic i wędzonki regionalne Romana Kaczmarskiego ze Strzelinka wygrały w konkursie na najlepsze produkty i potrawy  regionalne podczas IV Słupskiego Koszyka Regionalnego.

 

 

 

 

Kaszubska marmolada z marchwi  zajęła 1. miejsce w tegorocznym konkursie na „Słupski Produkt Regionalny”. Jury doceniło także nalewki z pigwy i miód pitny. Wśród potraw największe uznanie smakoszy zdobyły wędzonki ze Strzelina (także 1. miejsce), a także wędzony łosoś oraz mięsna pieczeń pomorska. Jury przyznało po trzy nagrody prezydenta Słupska w dwóch kategoriach: produkt regionalny i potrawa regionalna.

 

 

Fot. UM Słupsk

 

 

Imprezę organizuje co roku Centrum Kształcenia Praktycznego w Słupsku. Prezentacja wyrobów odbyła się w słupskim ratuszu. Regionalne smakołyki  oferowało  17 wystawców z całego Pomorza. Konkurs ma pomóc odtworzyć tradycje kulinarne regionu w oparciu o historyczne przepisy.

 

Zdrowo i na pomarańczowo, czyli dżem jabłkowo-marchwiowy

Składniki:

· 1 kg jabłek
· 1 kg marchwi
· 2 obrane cytryny
· 25-40 dkg cukru
· kilka goździków (opcjonalnie)

Marchew umyć, oskrobać, pokroić na cienkie plasterki. Wrzucić do dużego garnka, zasypać 15 dkg cukru i zalać szklanką wody. Gotować, aż marchew stanie się miękka, a woda wyparuje. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na niewielkie kawałki. Cytryny pokroić na małe cząstki, pestki usunąć. Wszystko to dodać do gotującej się marchwi, zasypać 10 dkg cukru, wrzucić goździki, zalać odrobiną wody. Gotować na małym ogniu, aż jabłka zmiękną i rozpadną się na małe cząstki. Zdjąć z ognia, lekko ostudzić, a następnie zmiksować, tak by marchew dokładnie połączyła się z jabłkami. Kontynuować gotowanie zmiksowanej masy, dodając w razie potrzeby cukier czy wodę. Gdy dżem osiągnie odpowiednią gęstość, przełożyć go do wyparzonych słoików i dokładnie zamknąć. Pasteryzować.

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.