Marmolada z marchwi Ireny Kubiak z Siemianic i wędzonki regionalne Romana Kaczmarskiego ze Strzelinka wygrały w konkursie na najlepsze produkty i potrawy regionalne podczas IV Słupskiego Koszyka Regionalnego.
Kaszubska marmolada z marchwi zajęła 1. miejsce w tegorocznym konkursie na „Słupski Produkt Regionalny”. Jury doceniło także nalewki z pigwy i miód pitny. Wśród potraw największe uznanie smakoszy zdobyły wędzonki ze Strzelina (także 1. miejsce), a także wędzony łosoś oraz mięsna pieczeń pomorska. Jury przyznało po trzy nagrody prezydenta Słupska w dwóch kategoriach: produkt regionalny i potrawa regionalna.
Imprezę organizuje co roku Centrum Kształcenia Praktycznego w Słupsku. Prezentacja wyrobów odbyła się w słupskim ratuszu. Regionalne smakołyki oferowało 17 wystawców z całego Pomorza. Konkurs ma pomóc odtworzyć tradycje kulinarne regionu w oparciu o historyczne przepisy.
Zdrowo i na pomarańczowo, czyli dżem jabłkowo-marchwiowy
Składniki:
· 1 kg jabłek
· 1 kg marchwi
· 2 obrane cytryny
· 25-40 dkg cukru
· kilka goździków (opcjonalnie)