Pierwsze majowe dni to bezapelacyjnie początek sezonu grillowego. Rozpoczynamy grillować na działkach, w ogródkach i za miastem. Zwyczaj ten stał się podstawą dobrego, weekendowego i wakacyjnego wypoczynku.
Mimo, że towarzyskie spotkania na świeżym powietrzu, a więc pikniki, majówki i ogniska mają w Polsce długą tradycję, moda na grillowanie przywędrowała do nas na fali przemian systemowych przełomu lat 80-tych i 90-tych. Grille metalowe, drewniane i murowane, a z czasem coraz większe i bardziej wymyślne, bardzo szybko wyparły tradycyjne ogniska. Obecnie trudno wyobrazić sobie wiosenne spotkanie bez unoszącego się w powietrzu zapachu grillowanego mięsa, ryb czy warzyw. Potwierdzeniem szybkości przechwycenia tego zachodniego zwyczaju może być także fakt, że polska drużyna Polish Barbecue Team już w 2006 roku zajęła pierwsze miejsce w XIII Mistrzostwach Świata w Grillowaniu.

Spotkanie przy grillu może zorganizować właściwie każdy. Dostępne akcesoria są niezwykle różnorodne, więc nawet wyjątkowo wymagający organizator znajdzie coś dla siebie. Różnorodność cenowa pozwala także dostosować zakupiony sprzęt do naszych wymagań i oczekiwań. Warto pamiętać, że na udane przyjęcie składa się nie tylko sam grill, ale także niezbędne akcesoria i odpowiedni opał. Smak i aromat potrawy pochodzi przede wszystkim od właściwego jej doprawienia oraz od użycia do grillowania dobrej jakości opału. Nie ulega wątpliwości, że najszlachetniejszym opałem pozostaje w dalszym ciągu węgiel drzewny.
Równie bogata jest gama potrwa jakie jesteśmy w stanie w ten sposób przygotować. Najbardziej popularna jest oczywiście kiełbasa, ale Polacy coraz chętniej grillują także mięso, ryby, warzywa, sery, a nawet owoce. Ważne jest także to, aby produkty, które zamierzamy położyć na grillu odpowiednio wcześniej przygotować. Różnorodność przypraw i marynat zapewnia bogactwo smaków … i zapachów unoszących się nad rusztem.