Kaszubskie przysmaki. Lista 136 produktów tradycyjnych

29 stycznia 2014r. | Drukuj

Już 136 wyrobów z województwa pomorskiego znajduje się na liście produktów tradycyjnych w Polsce. Obecnie województwo plasuje się na drugim miejscu pod względem liczby zarejestrowanych wyrobów. Wśród nich jest wiele kaszubskich przysmaków.

pomorskie.eu

pomorskie.eu

Na listę wpisywane są produkty stanowiące element dziedzictwa kulturowego regionu, które wytwarzane są tradycyjnymi metodami wykorzystywanymi co najmniej od 25 lat. Ze specjałów województwa pomorskiego znajdziemy na niej m.in. ikrę smażoną z Kaszub, sielawę wędzoną – morënka, sałatkę śledziową po kaszubsku, truskawkę kaszubską, fefernuski kociewskie, kaszubską nalewkę bursztynową czy też miód kaszubski.

W Polsce zarejestrowanych jest już ponad 1200 produktów tradycyjnych. W porównaniu z rokiem 2013 ilość tych produktów wzrosła o ponad 17%. Raz w roku takie wyroby są prezentowane w Warszawie podczas Targów Regionalia, gdzie można w jednym miejscu spróbować najlepszych specjałów z różnych regionów naszego kraju i innych państw. Tegoroczna edycja odbędzie się w dniach 4-6 kwietnia w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska.

Z Pomorza na listę wpisanych jest 136 produktów. Region ten ex aequo z województwem śląskim uplasował się tuż za liderem – województwem podkarpackim – pod względem liczby tradycyjnych produktów. Pod kątem bogactwa tradycyjnych produktów prym wiodą południowa i południowo-wschodnia Polska. Wyroby z czterech województw z tych regionów: śląskiego, małopolskiego, podkarpackiego, lubelskiego stanowią bowiem aż 42% wszystkich artykułów wpisanych na listę tradycyjnych produktów. Prowadzi ją Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z marszałkami województw. Znajdują się na niej m.in. wyroby mleczne, mięsne, piekarnicze i cukiernicze, warzywa i owoce, a także miody czy gotowe potrawy.

Polacy coraz chętniej sięgają po lokalne produkty, doceniając ich unikatowe właściwości i wysoką jakość. W efekcie na liście tradycyjnych artykułów przybywa tego typu wyrobów. W ubiegłym roku na Targach swoje produkty zaprezentowało ponad dwustu wystawców z całej Polski.

W tym roku na Targach Regionalia obok tradycji będzie promowana również ekologia. Jak bowiem wiadomo produkt ekologiczny nie oznacza tego samego co tradycyjny. W wyrobach eko stosowane są ekologiczne metody produkcji. Do ich wytwarzania stosuje się tylko naturalne środki. Produkty tradycyjne wytwarzane są metodami tradycyjnymi i mają tradycyjny skład.

Podczas trzydniowych Targów Regionalia producenci i dystrybutorzy produktów eko i tradycyjnych zaprezentują szeroką ofertę artykułów naturalnych, organicznych, miodów i wyrobów mleczarskich, a także win czy browarów regionalnych.  Nie zabraknie też propozycji artykułów rzemieślniczych, z drewna, ręcznie robionej biżuterii, mody inspirowanej folklorem oraz naturalnych kosmetyków. Targom towarzyszyć będą rozmaite atrakcje, w tym smakowite degustacje lokalnych specjałów, pokazy gotowania i konkursy. Wydarzenie odbędzie się w Centrum MT Polska przy ul. Marsa 56c w Warszawie.


Tagi: , , ,

Zapraszamy ponownie na www.gazetakaszubska.pl
Kontakt: [email protected]


Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/umedia/domains/gazetakaszubska.pl/public_html/wp-content/themes/gk02/functions.php on line 133
Czytaj także

Komentarze do artykułu (dodaj własny »).

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu.
Jeżeli masz ochotę, rozpocznij dyskusję.
Skorzystaj z formularza znajdującego się poniżej.

Dodaj komentarz