fot. Browar-muzeum w Żywcu

W maju wypijemy prawdziwe kaszubskie piwo. W Centrum Edukacji i Promocji Regionu w Szymbarku powstaje mały tradycyjny browar, który ma nawiązać do bogatych tradycji piwowarskich na Kaszubach.

fot. Browar-muzeum w Żywcu

Pomysłodawcą browaru  i inwestorem jest Daniel Czapiewski, założyciel Centrum Edukacji i Promocji Regionu w Szymbarku. – Kiedyś takich browarów było wiele,  niemal w każdej kaszubskiej wsi warzono piwo, dlatego zdecydowaliśmy, że reaktywujemy mały browar – mówi Daniel Czapiewski. – Pomogą nam fachowcy z Polski i Czech, mamy już receptury i zamówiony sprzęt – dodaje.  

Urządzenia browarnicze przyjechały z Niemiec i Austrii i właśnie trwa ich montaż. Mały browar otwarty zostanie w połowie maja. Wtedy też odbędzie się pierwsza degustacja. Cały proces powstawania  piwa w Szymbarku będą na żywo obserwować turyści. Sztandarowym produktem ma być  Kartuski Mnich , piwo powstające według tradycyjnej receptury trunków warzonych w Zakonie Kartuzów. Złocisty trunek będzie sprzedawany  także w pamiątkowych butelkach. Na Kaszubach próbowano już reaktywować piwowarskie tradycje, jednak bez powodzenia. W Bytowie funkcjonował już mały browar, który produkował piwo Goch, jednak po kilku sezonach przestał istnieć.

4 KOMENTARZE

  1. Proszę o włączenie możliwości komentowania pod tekstem „Kaszubscy artyści krytykują Radio Gdańsk”.

  2. życzę powodzenia przy produkcji Regionalnego Kaszubskiego piwa i wytrwałości pomysłodawcy Panu Danielowi Czapiewskiemu Pozdrawiam Agnieszka teraz z Wejherowa

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.