W maju wypijemy prawdziwe kaszubskie piwo. W Centrum Edukacji i Promocji Regionu w Szymbarku powstaje mały tradycyjny browar, który ma nawiązać do bogatych tradycji piwowarskich na Kaszubach.

Pomysłodawcą browaru i inwestorem jest Daniel Czapiewski, założyciel Centrum Edukacji i Promocji Regionu w Szymbarku. – Kiedyś takich browarów było wiele, niemal w każdej kaszubskiej wsi warzono piwo, dlatego zdecydowaliśmy, że reaktywujemy mały browar – mówi Daniel Czapiewski. – Pomogą nam fachowcy z Polski i Czech, mamy już receptury i zamówiony sprzęt – dodaje.
Urządzenia browarnicze przyjechały z Niemiec i Austrii i właśnie trwa ich montaż. Mały browar otwarty zostanie w połowie maja. Wtedy też odbędzie się pierwsza degustacja. Cały proces powstawania piwa w Szymbarku będą na żywo obserwować turyści. Sztandarowym produktem ma być Kartuski Mnich , piwo powstające według tradycyjnej receptury trunków warzonych w Zakonie Kartuzów. Złocisty trunek będzie sprzedawany także w pamiątkowych butelkach. Na Kaszubach próbowano już reaktywować piwowarskie tradycje, jednak bez powodzenia. W Bytowie funkcjonował już mały browar, który produkował piwo Goch, jednak po kilku sezonach przestał istnieć.
Proszę o włączenie możliwości komentowania pod tekstem „Kaszubscy artyści krytykują Radio Gdańsk”.
życzę powodzenia przy produkcji Regionalnego Kaszubskiego piwa i wytrwałości pomysłodawcy Panu Danielowi Czapiewskiemu Pozdrawiam Agnieszka teraz z Wejherowa
I piwa już nie ma!!!
Bylam piwo pilam i polecam