W dniu 7 kwietnia 2019 r. w Hali Widowiskowo-Sportowej w Luzinie podczas Kaszubskiej Gali Kulinarnej odbył się konkurs kulinarny pod nazwą „Smacznie i tradycyjnie na kaszubskiej drodze”. Do konkursu wpłynęło 21 zgłoszeń. Jury wybrało 3 najlepsze potrawy.

Głównym założeniem konkursu było to, aby lokalne dania wytworzono w sposób przyjazny dla środowiska i z surowców lokalnie dostępnych. Potrawy miały charakter niemasowy. Przyznano miejsca od pierwszego do trzeciego.

Laureaci:
I miejsce – Stowarzyszenie KGW Kowalewo „Sami Swoi” za „Pierś z kaczki z żurawiną otulona nagimi kluskami”.

II miejsce – Agnieszka Potrykus za „Sernikowe niebo z Kaszub”

III miejsce – Usługi Cateringowe i Kucharskie Małgorzata Król za „Gołąbki kaszubskie”.

Pozostali uczestnicy konkursu otrzymali wyróżnienia.

Podczas Kaszubskiej Gali Kulinarnej uczestnicy gotowały na scenie. Następnie częstowały zebranych przygotowanymi przez siebie potrawami.



Organizatorem wydarzenia współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność” było Kaszubskie Towarzystwo Sportowo-Kulturalne z Luzina.
Projekt jest objęty Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
