Przed nami II Regionalna Bitwa Kulinarna na Kaszubach. W tym roku odbędzie się w Jastrzębiej Górze.

Zrzeszenie Kaszubsko-Pomorskie po raz drugi organizuje pojedynek kulinarny oddziałów ZKP. Tym razem miłośników kaszubskiej kuchni ugoszczą zwyciężczynie I regionalnej bitwy kulinarnej na Kaszubach. Wydarzenie to kontynuacja zeszłorocznej imprezy, podczas której odbyła się promocja publikacji „Książka kucharska. Smaki Kaszub” autorstwa Zyty Górnej, zawierającej przepisy potraw regionalnych. W szranki o tytuł mistrza kulinarnego Kaszub w Garczu stanęły 3 oddziały ZKP, zwycięską drużyną okazała się grupa z Jastrzębiej Góry.
To właśnie triumfatorzy zeszłorocznej imprezy będą gospodarzami pojedynku kulinarnego w roku 2015. W programie imprezy bitwa kulinarna 3 oddziałów ZKP (Hel, Dębogórze-Kosakowo i Nowa Karczma), gotowanie na żywo i degustacja.
3 trzyosobowe drużyny w ciągu 99 minut będą musiały przygotować 3 potrawy: czerninę, ziemniaki w mundurkach ze śledziami oraz drożdżówkę. Smak potraw oraz estetykę podania oceniać będzie Jury.
Wielka bitwa odbędzie się 12 maja (wtorek) , o godz.17:30 w restauracji Papaj w Ośrodku Wypoczynkowym WITA, przy ul. Kaszubskiej 3 w Jastrzębiej Górze.