Chleb z Pirsna w tym roku zamyka listę produktów tradycyjnych województwa pomorskiego prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Producenci żywności z Pomorza zarejestrowali już 135 produktów. Województwo pomorskie jest liderem w rankingu.

11 stycznia 2013 r. wpisany został kolejny produkt z województwa pomorskiego – chleb z Pirsna. Podstawowymi składnikami wykorzystywanymi do wypieku chleba z Pirsna są: serwatka, mąka żytnia i drożdże. Pieczenie chleba do dnia dzisiejszego odbywa się w piecu chlebowym opalanym drewnem, który jest w każdym gospodarstwie. Dla wzbogacania smaku i aromatu chleba dodawane są nasiona maku, słonecznika, dyni lub kminku. W gospodarstwach agroturystycznych znajdujących się w Pierszczewie odbywają się pokazy oraz warsztaty wypieku chleba z Pirsna.
Pierszczewo (Pirsno, w j. kaszub. Pierszczewò) to wieś położona na obszarze Kaszubskiego Parku Krajobrazowego w gminie Stężyca. Dawniej przez Pierszczewo przebiegał główny trakt handlowy łączący Poznań z Gdańskiem. Położenie to miało wpływ na popularyzację produktów wytwarzanych we wsi. Dzięki zaopatrywaniu się podróżnych w chleb, zyskał on uznanie i stał się bardzo popularny. Receptura zachowała się dzięki przekazom ustnym oraz kultywowaniu nieprzerwanie tradycji piekarskich.