Światło dzienne ujrzał informator „Żukowskie jadło”, przewodnik po gościńcach (obiektach gastronomicznych) gminy Żukowo. Na jego kartach znajdziemy 24 obiekty umiejscowione w 11 miejscowościach gminy.

– Powstała szczegółowa inwentaryzacja lokali gastronomicznych na terenie gminy Żukowo. Zebraliśmy informacje, przeanalizowaliśmy menu, była też degustacja wybranych potraw – mówi Tomasz Fopke, prezes Zrzeszania Kaszubsko-Pomorskiego w Chwaszczynie. Sporządzono dokumentację fotograficzną. Informator napisał Jarosław Ellwart, który jest autorem przewodników i wydawcą oraz – jak sam zapewnia – smakoszem kuchni regionalnej.
Książka powstała w wydawnictwie Region w Gdyni. Opis poszczególnych lokali zawiera piktogramy obrazujące: możliwość skorzystania z tarasu, ogródka, płacenia kartą, parkingu, placu zabaw oraz dostępności dla zwierząt. Obok nazwy restauracji, krótkiego opisu i danych teleadresowych znajdziemy także zdjęcia, mapkę dojazdu, godziny otwarcia, charakterystykę menu, specjalności kuchni.

Publikacja stanowi nieodpłatny materiał promocyjny gminy Żukowo. Dostępna już niebawem w opisywanych jadłodajniach, Urzędzie Gminy Żukowo oraz w formacie PDF – przesyłana jest na życzenie zainteresowanych. Przewodnik powstał z inicjatywy Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego w Chwaszczynie, który na ten cel pozyskał m.in. dotację z Gminy Żukowo.