Potrawy z Kaszub, Kociewia, Żuław i innych regionów na Pomorzu, co rusz wzbogacają listę produktów tradycyjnych, prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
17 czerwca dokonano najnowszych wpisów. Na listę dopisano: prawdziwki suszone z Borów Tucholskich, szynkę wieprzową gotowaną (peklówka gotowana), ser topiony na parze z kminkiem, szarpak (kapuśniak borowiacki) oraz choczewskie wino z róży. Spis obejmuje już 118 przysmaków z naszego regionu, a wśród nich m.in. chleb pumpernikiel, metka, klopsiki z pomuchla, drobné miãso, czy mus ze słynnych pomorskich truskawek – kremowe malënë.
Województwo pomorskie pod względem ilości zarejestrowanych produktów zajmuje drugą pozycję. Wyprzedza nas tylko śląskie – zaledwie o cztery pozycje. Wpis na listę produktów tradycyjnych jest jednym ze sposobów na promocję regionu.
Produkt może zgłosić każdy wytwórca – i przedsiębiorstwo, i osoba prywatna, i stowarzyszenie. Wiele produktów zgłaszają koła gospodyń wiejskich. Jednak nie każdy wyrób może znaleźć się na liście. Jednym z warunków jest udowodnienie, że dana receptura jest wykorzystywana niezmiennie od co najmniej 25 lat i wykonywana przy użyciu tych samych tradycyjnych metod. Na poparcie swojego wniosku warto zacytować źródła historyczne, w których zgłaszany produkt jest wymieniany i opisywany, przedstawić kserokopie starych etykiet lub kart z oryginalnym przepisem.
Pełen wykaz produktów z wszystkich województw znajduje się na stronie ministerstwa: www.minrol.gov.pl.