Fot. Mat. prasowe

Projekt Inkubatora Technologicznego w Słupsku otrzymał prestiżową nagrodę w ogólnopolskim konkursie architektonicznym w kategorii „Budynki nauki i oświaty”. Inkubator zaprojektował słupski architekt Mirosław Zwolski z pracowni Colosseum.

Fot. Mat. prasowe
Fot. Mat. prasowe

Projekt Inkubatora Technologicznego w Słupsku otrzymał III nagrodę w ogólnopolskim konkursie architektonicznym w kategorii „Budynki nauki i oświaty”. To bardzo cenne wyróżnienie, bowiem Konkurs Polskiego Związku Inżynierów i Techników Budownictwa  w Warszawie „Budowa Roku” stał się jednym z najbardziej prestiżowych przeglądów osiągnięć polskiego budownictwa. Nagrodzone i wyróżnione obiekty budowlane charakteryzują się nowoczesnymi rozwiązaniami technologicznymi, wysoką jakością wykonawstwa robót, dobrą organizacją procesu budowlanego, wysokim poziomem zapewnienia bezpieczeństwa pracy i ochrony środowiska.

25 czerwca w gmachu Naczelnej Organizacji Technicznej w Warszawie odbyła się uroczystość wręczenia nagród w Konkursie PZITB „Budowa Roku 2012” – edycja XXIII Konkursu. Nagrody i wyróżnienia przyznano w dziesięciu kategoriach, tj. budynki mieszkalne pojedyncze, budynki mieszkalne osiedlowe, budynki nauki i oświaty, budynki biurowe, budynki biurowe rewitalizowane, budynki służby zdrowie, opieki społecznej i socjalnej, obiekty zakwaterowania turystycznego i rekreacyjnego, obiekty drogowo-kolejowe, oczyszczalnie ścieków oraz obiekty oceniane indywidualnie.

W budynku inkubatora, który zaprojektował znany słupski architekt Mirosław Zwolski z pracownią Colosseum (konstrukcja – Zbigniew Słowiński) zastosowano najnowocześniejsze techno­logie i systemy, m.in. gazowe absorpcyjne kotły cie­pła, ogniwa fotowoltaiczne, pełną klimatyzację i wen­tylację z odzyskiem ciepła, podwójne fasady, panele solarne, audytorium na blisko trzysta osób z pełnym wyposażeniem multimedialnym i technicznym.

Dopełnieniem infrastruktury jest teren zewnętrzny, gdzie został stworzony blisko 200-stanowiskowy par­king samochodów osobowych oraz miejsca odpoczynku w atriach w otoczeniu zieleni i sąsiedztwie fontanny.

Powierzchnia zabudowy wynosi 4,5 tys. m2, a po­wierzchnia użytkowa ponad 7 tys. m2. Obiekt jest dostosowany do potrzeb osób niepełno­sprawnych, objęty kontrolą dostępu i monitoringiem z pełną rejestracją obrazu, co zapewnia komfort i bez­pieczeństwo pracy. Całość prac wykonano w ciągu 19 miesięcy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.