Fot. GK: Felieton kulinarny M.Gessler w Newsweeku

Magda Gessler, najbardziej rozpoznawana polska restauratorka, odkrywa kaszubską kuchnię. W świątecznym wydaniu tygodnika Newsweek zachwyca się naszymi regionalnymi potrawami i restauracjami, które odwiedziła podczas niedawnej podróży.

Fot. GK: Felieton kulinarny M.Gessler w Newsweeku
Fot. GK: Felieton kulinarny M.Gessler w Newsweeku

W artykule „Kaszubskie święta” Magda Gessler pisze, że cudownie urzekła ją Szwajcaria Kaszubska w zimowej szacie. W okolicach Żukowa restauratorka znalazła kilka restauracji, które opisuje i wymienia z nazwy, m.in. zajazd Spichrz i znaną pierogarnię. Jadła tam gęsinę „na pięć sposobów”. – Jakże byłam zaskoczona, gdy nie dość, że obietnicę spełniono w cudownie bezpretensjonalny sposób, to jeszcze sposobów tych było znacznie więcej niż pięć – pisze Magda Gessler w Newsweeku. Jadła gęsią pieczeń, duszone piersi, gęsie pipki, wątróbki z malinami i gęsi smalec. Pochwaliła też kaszubskie klopsiki z dorsza w słodkiej zaprawie korzennej i poleciła przepis na nie. Gospodyni znanego programu telewizyjnego „Kuchenne rewolucje” rozwodziła się tez nad pięknym i bezpretensjonalnym wystrojem kaszubskich karczm.

Fot. GK:  Magda Gessler i Sharon Stone w jednej z jej warszawskich restauracji
Fot. GK: Magda Gessler i Sharon Stone w jednej z jej warszawskich restauracji

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.