Magda Gessler, najbardziej rozpoznawana polska restauratorka, odkrywa kaszubską kuchnię. W świątecznym wydaniu tygodnika Newsweek zachwyca się naszymi regionalnymi potrawami i restauracjami, które odwiedziła podczas niedawnej podróży.
W artykule „Kaszubskie święta” Magda Gessler pisze, że cudownie urzekła ją Szwajcaria Kaszubska w zimowej szacie. W okolicach Żukowa restauratorka znalazła kilka restauracji, które opisuje i wymienia z nazwy, m.in. zajazd Spichrz i znaną pierogarnię. Jadła tam gęsinę „na pięć sposobów”. – Jakże byłam zaskoczona, gdy nie dość, że obietnicę spełniono w cudownie bezpretensjonalny sposób, to jeszcze sposobów tych było znacznie więcej niż pięć – pisze Magda Gessler w Newsweeku. Jadła gęsią pieczeń, duszone piersi, gęsie pipki, wątróbki z malinami i gęsi smalec. Pochwaliła też kaszubskie klopsiki z dorsza w słodkiej zaprawie korzennej i poleciła przepis na nie. Gospodyni znanego programu telewizyjnego „Kuchenne rewolucje” rozwodziła się tez nad pięknym i bezpretensjonalnym wystrojem kaszubskich karczm.
Komentarze do artykułu (dodaj własny »).
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu.
Jeżeli masz ochotę, rozpocznij dyskusję.
Skorzystaj z formularza znajdującego się poniżej.