fot. Carving-Gniech

Grzegorz Gniech i Paweł Sztenderski z Wejherowa zdobyli brązowy medal na odbywającej się co cztery lata prestiżowej olimpiadzie kulinarnej w Niemczech. Swoje zwycięstwo wywalczyli rzeźbiąc w warzywach i owocach.

fot. Carving-Gniech

W dniach 5 – 10 października odbyła się Międzynarodowa Olimpiada Kulinarna w Erfurcie, w której udział wzięli kucharze i cukiernicy z 54 państw. Po raz pierwszy na olimpiadzie swoje umiejętności zaprezentowało dwóch Wejherowian – Grzegorz Gniech i Paweł Sztenderski. Rzeźbili w owocach i warzywach przez 48 godzin bez snu. Efekty były wymierne, zajęli trzecie miejsce w carvingu. Brązowi medaliści startowali w kategorii „Kuchnia zimna – rzeźba artystyczna”. Największym do tej pory osiągnięciem Pawła Sztenderskiego to zdobycie tytułu Mistrza Polski w Carvingu w 2011.

fot. Carving-Gniech

Paweł Sztenderski może pochwalić się również zwycięstwami we wszystkich konkursach, w których startował w 2010 i 2011 roku. Największym sukcesem Grzegorza Gniech na płaszczyźnie carvingowej to III miejsce na IV Mistrzostwach Polski w Carvingu w 2011. Międzynarodowa Olimpiada Kulinarna w Erfurcie to jedno z najlepszych wydarzeń kulinarnych, biorą w niej udział najznakomitsi mistrzowie kuchni z całego świata.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.