Kaczka i gęś były od zarania dziejów tradycyjnymi kaszubskimi daniami świątecznymi, a dziś potrawy te znajdują się na liście pomorskich produktów tradycyjnych. Podczas Świąt Bożego Narodzenia i Nowego Roku Kaszubi nadal jedzą szmurowaną gęś.
Gęsi do dziś są bardzo popularnym i powszechnym ptactwem hodowanym na całych Kaszubach. Gęsiobicie odbywa się tu na Świętego Marcina, czyli w listopadzie. Potem gęsi wędrują do zamrażarek i czekają na wyjątkowe uroczystości lub – częściej – na eksport. W Niemczech bowiem „pomorska gęś” uchodzi za kulinarny rarytas. Za naszą zachodnią granicę co roku eksportujemy jej ok. 20 tys. ton. Dla porównania – Polacy zjadają rocznie zaledwie 700 ton gęsiego mięsa. Najwięcej spożywamy gęsiny na Kaszubach, które słyną z takich potraw jak: okrasa, półgęski i szmurowana gęś. Ta ostatnia potrawa spożywana na weselach i podczas Świąt Bożego Narodzenia.
Przepis na szmurowaną kaczkę i szmurowaną gęś
Natartą solą i majerankiem kaczkę należy nadziać kawałkami kwaśnych jabłek i suszonymi śliwkami. Następnie ułożyć w brytfannie, osmażyć z każdej strony, podlać odrobiną wody, po czym dusić pod przykryciem. Co jakiś czas należy dolewać nieco wody, aby kaczka cały czas znajdowała się w sporej ilości sosu (szmurowanie). Powstającym w ten sposób sosem kaczkę należy regularnie polewać, aby nie wyschła. Obok pieczonej w sosie kaczki można ułożyć kawałki posypanych majerankiem jabłek i ziemniaków.
Z kolei gęś natartą solą i majerankiem należy nadziać mieszanką kaszy gryczanej i utłuczonych gotowanych ziemniaków. Także gęś ułożoną w dużej brytfannie trzeba osmażyć z każdej strony, podlać odrobiną wody, po czym dusić pod przykryciem, co jakiś czas dolewając nieco wody. Wszystko po to, by gęś cały czas znajdowała się w sporej ilości sosu (szmurowanie) i nie wyschła. Obok pieczonego mięsa można ułożyć kawałki posypanej majerankiem brukwi i ziemniaków, które potem można podać wraz z gęsią. Pycha!
Na zdjęciu nie jest gęś szmurowana (duszona) tylko pieczona w piekarniku .