muzeum.lebork.pl

W najbliższą sobotę, 18 maja w Lęborku odbędą się dwa ciekawe wydarzenia. Pierwszym z nich jest impreza plenerowa „Smaki średniowiecza, drugie to „Średniowieczna Noc Muzeów 2013”.

muzeum.lebork.pl
muzeum.lebork.pl

„Smaki średniowiecza” (baszta nr 32, skrzyżowanie ulic Korczaka i Reja) to impreza plenerowa, podczas której bractwa rycerskie oraz grupy rekonstrukcji historycznej przygotują dania na podstawie dawnych, dziś często już zapomnianych, przepisów i składników. Odwiedzający będą mogli zapoznać się ze sposobami gotowania sprzed kilkuset lat, spróbować przygotowanych wg dawnych receptur dań. Będą to m.in. pieczone prosię, soczewica z warzywami, pasternak na słoninie, chleb na zakwasie wypieczony w piecu chlebowym i kandyzowany chrzan. Start o godzinie 17.00.
„Smaki średniowiecza” są współfinansowane ze środków Gminy Miasto Lębork i Powiatu Lęborskiego.

W budynku Muzeum w Lęborku, na dziedzińcu za budynkiem Muzeum, w baszcie nr 24 (ul. Derdowskiego) oraz w baszcie nr 27 (ul. Basztowa) w godzinach 20.00 – 24.00 odbędzie się „Średniowieczna Noc Muzeów 2013″ pod hasłem „Kolorowy świat kuglarzy”.

W programie „Średniowiecznej Nocy Muzeów” znajdą się: konkurs z nagrodami na najciekawszy strój (średniowieczni kuglarze, błaznowie, klauni, linoskoczkowie, akrobaci, żonglerzy, mieszczki, rycerze, damy dworu, giermkowie itp.), konkurs tzw. pieczątkowy, teatrzyk średniowieczny kukiełkowy dla dzieci i nie tylko, pokazy ognia, zabawy plebejskie, szczudlarze, kuglarze, błaznowie, kramy, stragany, oprowadzanie wzdłuż murów średniowiecznych przez bractwo rycerskie, film o średniowiecznych obwarowaniach Lęborka z animacją 3D oraz inne atrakcje.

W „Smakach Średniowiecza” i „Średniowiecznej Nocy Muzeów” będą uczestniczyć grupy: Alba Crux z Polic, More Maiorum z Chojnic, Zbrojna Gwardyja ze Świnoujścia, Bractwo Maltańskie ze Szczecina, Kopia Oliwska z Gdańska, Bractwo Rycerskie Spod Nordowej Gwiazdy ze Świecina, II Chorągiew Księcia Przemysława Wielkopolskiego ze Świebodzina. Organizatorzy serdecznie zapraszają! Wstęp wolny.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.