W Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Przodkowie odbył się Wojewódzki Konkurs Gastronomiczny pt. VII Jesienny Piknik na Kaszubach pod patronatem Mariusza Gachewicza – szefa kuchni Hotel Zamek Gniew. Młodzież z pięciu Szkół Ponadgimnazjalnych z Kowalewa Pomorskiego, Somonina, Rumi, Sierakowic i Przodkowa walczyła o główne trofeum.

Jury oceniało przygotowane dania pod względem smaku, estetyki, kreatywności i obróbki termicznej. Chodziło też o to, aby uczniowie mieli świadomość, że ocenia ich profesjonalne jury, a to wymagało odpowiedniego przygotowania się do konkursu.
Przygotowane dania oceniało jury w składzie: Mariusz Gachewicz – szef kuchni Zamek Gniew, Adam Woźniak, Przemysław Langowski- Hotel Hammond, Krzysztof Gradziewicz, Monika Ignaciuk – firma Ambasador, Mateusz Kołodziejczyk –kierownik ds. gastronomii Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu.
I miejsce przyznano Zespołowi Szkół w Kowalewie. W nagrodę ta drużyna odbędzie staż w firmie Ambasador, gdzie młodzież przejdzie szkolenie cukiernicze. II miejsce zdobył Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Sierakowicach. III miejsce zdobył Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Przodkowie.
[ngg_images source=”galleries” container_ids=”766″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”145″ thumbnail_height=”90″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”20″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”1″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”[Pokaz zdjęć]” template=”default” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]
Poza konkursem z dużym zaangażowaniem pracowali również uczniowie szkół gimnazjalnych z Szemuda, Pomieczyna, Czeczewa, Przodkowa Gratulujemy wszystkim uczestnikom konkursu. Jesteśmy dumni, że mogliśmy pracować z tak fantastycznymi ludźmi oddanymi swojej pracy pasjonatami gastronomii.
Ewelina Szczepkowska- organizatorka konkursu, szkolny doradca zawodowy ZSP Przodkowo