22 maja br. finaliści II Edycji Regionalnego Konkursu Gotowania wg tradycji kaszubskiej zaprezentują swoje umiejętności kulinarne w ostatnim etapie. Tematem będzie miodné jestkù, czyli desery.

Gimnazjaliści z Dębnicy Kaszubskiej, Gogolewa, Redzikowa, Łupawy, Gimnazjum nr 6 ze Słupska i Jezierzyc staną do kuchennych blatów z zamiarem przyrządzenia kaszubskiego deseru na miarę tytułu Mistrza gotowania po kaszubsku. Zwycięska drużyna otrzyma nagrodę główną ufundowaną przez dyrekcję Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych przy ul. Przemysłowej 100 w Słupsku. Pozostali uczestnicy dostaną dyplomy i upominki.
W tym roku organizatorzy zaplanowali szczyptę zaskoczenia dla uczestników, bowiem tajemnicą jest, jakie produkty zostaną wyłożone na kuchenne blaty. Kaszëbskô malëna (truskawka)? Pòlsczé jabka (polskie jabłka)? A może szokòlada (czekolada)?
Tego dowiemy się 22 maja w poniedziałek o godz. 10.00. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych przy ul. Przemysłowej 100 w Słupsku.
Przewodniczącym komisji degustacyjnej będzie Tomasz Kunysz, właściciel restauracji Gościniec Słupski. Ponadto kaszubskie desery ocenią: Edmund Zmuda Trzebiatowski – członek Zarządu Głównego Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego, Małgorzata Iwańska – dyrektor Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Słupsku i Karolina Keler – wiceprezeska Słupskiego Oddziału Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego.
W programie:
10.00 – rozpoczęcie konkursu
równolegle:
- pokaz kulinarny w wykonaniu Ludwiki Dąbrowskiej, uczestniczki programu „Master Szef”
- pokaz barmański w wykonaniu uczniów o specjalności barmańskiej
- pokaz taneczny w wykonaniu Kaszubskiego Zespołu „Perłë” ze Szkoły Podstawowej nr 2
- grill dla zaproszonych gimnazjalistów
12.00 – ogłoszenie wyników i uroczyste wręczenie nagród zwycięzcom oraz rozdanie dyplomów i upominków uczestnikom