Krakulice (w okolicach Łeby) i znajdujące się tam bagna to miejsce, w którym każdego roku możemy obserwować olbrzymie stada pięknych żurawi.

Żurawie od sierpnia do listopada zbierają się w tysięczne stada na miejscach wypoczynku, które gwarantują dostatnią ilość pokarmu i miejsce do spania. W Europie Środkowej te wielkie ptaki (rozpiętość skrzydeł 140 cm) gromadzą się w głębi lądu. Skandynawskie i środkowoeuropejskie żurawie odlatują do Hiszpanii (Andaluzja) i Portugalii w październiku i listopadzie.

Coraz więcej osobników zimuje coraz bardziej na północ, np. w północnowschodniej Francji, a nawet Niemczech, gdzie mają również lęgowiska. Takie skracanie wędrówek oszczędza energię i zapewnia szybsze zdobycie lepszego terytorium na lęgowiskach. Na przelot na południe Europy ptaki te potrzebują zaledwie 2 tygodnie. Na Kaszuby żurawie wracają już w lutym.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.