28 czerwca na Skwerze Rybaka w Łebie odbędzie się oficjalne powitanie lata. Imprezie będzie towarzyszył festiwal kulinarny „Zapomniane smaki” podczas którego odwiedzający będą mieli okazje skosztować produktów robionych według starych receptur.

W sobotę, 28 czerwca o godzinie 14.00 na Skwerze Rybaka rozpocznie się impreza pn. „Powitanie lata 2014. Dla przybyłych gości zagrają Kinga Zdybel finalistka Mam Talent, Zespół Biedronki, Wojtek z Gitarą oraz Paulina z Saksofonem. Gwiazdą wieczoru jest zespół FARBA. W miedzyczasie uczestników imprezy rozbawiać będzie kabaret Czwarta Fala. Atrakcyjne zabawy przygotowano również dla dzieci. Natomiast o godzinie 11.00 razem ze Zdrowotel Łeba rusza Rodzinny Rajd Nordic Walking.
Ponadto przez cały weekend trwać będzie Jarmark Produktów Regionalnych i Rękodzieła Artystycznego pod nazwą Festiwal Kulinarny „Zapomniane smaki”. Jest on nie tylko okazją do ekologicznych zakupów, ale w czasie jego trwania zarówno mieszkańcy jak i turyści dowiedzą się jak zdrowo i smacznie gotować posiłki dla siebie i całej rodziny. Na miejscu będzie można za darmo spróbować wszystkich polecanych do utrzymania zdrowego trybu życia produktów oraz się w nie zaopatrzyć. Atrakcją będą też warsztaty, gdzie doświadczeni rzemieślnicy oraz rękodzielnicy zaprezentują metody wytwarzania oferowanych produktów oraz przedstawią historię swojego zawodu.
Prezentacja certyfikowanych produktów regionalnych to innowacja w świecie obfitującym w genetycznie zmodyfikowaną żywność i wszędobylską chemię. Każdy, kto docenia walory smakowe naturalnych produktów, a przede wszystkim dba o zdrowie swoje i najbliższych może skorzystać z ofert wystawców. Wszystkie produkty oferowane podczas festiwalu są robione według starych receptur, a ich wspaniały smak i aromat przypomina domowy zapiecek.
W czasie trwania wydarzenia w specjalnie wyselekcjonowanym miejscu odbędą się pokazy kulinarne prowadzone przez wykwalifikowanych kucharzy. Ciekawe prowadzenie, duża dawka humoru i angażowanie widzów do wspólnego gotowania to atut planowanego show. W trakcie pokazu kucharze zaprezentują przepisy z wykorzystaniem asortymentu dostępnego podczas Festiwalu. Po szczegółowym opisie receptury i przyrządzeniu potraw, następuje część degustacyjna. Każdy z widzów będzie miał możliwość spróbowania przygotowanych smakołyków.
Hitem dnia będzie widowiskowe gotowanie ponad 2 tysięcy litrów zupy . Oczywiście gdy będzie gotowa każdy kto zawita na jarmark będzie mógł jej skosztować.