Festiwal gęsiny w Swołowie potrwa trzy dni. Degustacja potraw i przetworów z gęsiny, targ produktów wiejskich, a do tego występy zespołów muzycznych, pokazy gotowania, darcie pierza i zabawy dla dzieci – to najważniejsze punkty imprezy, która już po raz szósty odbędzie się w swołowskim muzeum od 9 do 11 listopada.

Impreza w Swołowie to jedyna okazja, by skosztować pomorskiej gęsiny, gdyż to właśnie w okolicy dnia św. Marcina (11 listopada) dawniej bito i spożywano gęsi na Pomorzu. Gęś pieczona, półgęski wędzone, pierogi z gęsiną, żołądki gęsie, pasztety, galarety, gęsi smalec oraz kartoflanka i brukwianka na gęsinie to tylko niektóre smakołyki, jakich będzie można spróbować na jednym spośró 20 stoisk z potrawami przygotowanymi przez restauratorów, koła gospodyń wiejskich i gospodarstwa agroturystyczne.
Biesiada i targ produktów wiejskich odbędą się pod namiotami w ogrodzie na terenie Zagrody Albrechta. „Do gęsiny” zagrają Darłowska Orkiestra Dęta i gwiazda imprezy – zespół klezmarski „Sztetl”, a dla publiczności gotować będą Wojtek Radtke – trójmiejski artysta, organizator slowfood’owej imprezy „Sopot od kuchni”.
Część kulturalna i kiermasz rękodzieła odbędą się w nowej części muzeum, po drugiej stronie wsi. W stodole bogatego chłopa Marcin Barnowski opowie „O gęsi i innych ciekawostkach kulinarnych na Pomorzu”, a dzieci będą mogły uczestniczyć w „zabawach z gąską”. W tym samym czasie w stodole tkackiej będzie można oglądać tradycyjne darcie pierza i pokazy tkackie.
Swołowską gęsinę po raz pierwszy wspólnie organizują Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie i Gmina Słupsk. Partnerem imprezy jest ogólnopolskie Stowarzyszenie Slow Food, którego misją jest „obrona prawa do smaku”.
Bilety na imprezę w cenie: 6 zł (jeden dzień), 8 zł (dwa dni), 10 zł (trzy dni). Dzieci do lat 7 wchodzą za darmo. Szczegółowy program imprezy na www.muzeum.swolowo.pl.
PROGRAM IMPREZY
sobota, 9 listopada
- Zagroda Albrechta, godz. 10.00-16.00:
biesiada kulinarna: restauratorzy, koła gospodyń wiejskich, Gospoda pod Wesołym Pomorzaninem
pokazy gotowania – Wojtek Radtke – trójmiejski artysta, organizator slowfood’owej imprezy „Sopot od kuchni”
targ produktów wiejskich
niedziela, 10 listopada
- Zagroda Albrechta, godz. 10.00-16.00:
biesiada kulinarna: restauratorzy, koła gospodyń wiejskich, Gospoda pod Wesołym Pomorzaninem
targ produktów wiejskich
występ Darłowskiej Orkiestry Dętej
występ zespołu klezmerskiego „Sztetl” - Zagroda nr 15:
godz.10-16 – kiermasz rękodzieła/stodoła bogatego chłopa
godz. 10.30 – „O gęsi i innych ciekawostkach kulinarnych na Pomorzu” opowie Marcin Barnowski/stodoła bogatego chłopa
godz.11.00-13.00 – „zabawy z gąską” – blok edukacyjny zajęć dla dzieci/stodoła bogatego chłopa
godz. 12.00-14.00 – pokazy tkackie/stodoła tkacka
godz. 14.00-16.00 – pokazy darcia pierza/stodoła tkacka
poniedziałek, 11 listopada
- Zagroda Albrechta, godz. 10.00-16.00:
biesiada kulinarna: restauratorzy, koła gospodyń wiejskich, Gospoda pod Wesołym Pomorzaninem
targ produktów wiejskich
pokazy gotowania – Rafał „Żyrafa” Niewiarowski z usteckiej restauracji Dym na wodzie
występ Darłowskiej Orkiestry Dętej
występ zespołu klezmerskiego „Sztetl” - Zagroda nr 15:
godz.10-16 – kiermasz rękodzieła/stodoła bogatego chłopa
godz.11.00-13.00 – „zabawy z gąską” – blok edukacyjny zajęć dla dzieci/stodoła bogatego chłopa
godz. 12.00-14.00 – pokazy tkackie/stodoła tkacka
godz. 14.00-16.00 – pokazy darcia pierza/stodoła tkacka