W Lęborku odbędą się „warsztaty kuchni dawnej”. Będzie można przygotować, a następnie skosztować dań spożywanych w średniowieczu.

Na „Warsztaty kuchni dawnej” zaprasza Lęborskie Bractwo Historyczne. Zajęcia odbędą się cztery razy w baszcie 32 przy skrzyżowaniu ulic Reja i Korczaka. Podczas każdych warsztatów zostanie zaprezentowane inne danie, spożywane w średniowieczu. Dania po przygotowaniu będzie można skosztować w replikach naczyń średniowiecznych pochodzących głownie z Lęborka, Chojnic i Pucka.
Pierwsze warsztaty odbędą się już w najbliższą sobotę, 21 września. Start o godzinie 16.00. Tym razem uczestnicy przygotują chleb na zakwasie. 12 października będzie robiona tarta z warzywami, a 26 października soczewica z warzywami. Na ostatnie spotkanie, które odbędzie się 11 listopada zaplanowano przyrządzenie gęsiny na Świętego Marcina.
Osoby chcące uczestniczyć w warsztatach muszą przesłać zgłoszenia za pomocą poczty elektronicznej na adres lbh@rycerze.net lub zapisać się osobiście w baszcie 32 w soboty w godzinach 10.00 – 12.00. Ponadto należy także przynieść fartuch, nóż, deskę do krojenia oraz blachę do pieczenia ciasta (tzw. keksówkę).
Warsztaty współfinansowane są ze środków Powiatu Lęborskiego. Wstęp jest nieodpłatny.