fot. sxc.hu

Już można nagrzewać piekarniki i włączać miksery. 3 września startuje trzecia edycja konkursu na „Gdyński Przysmak”. Tym razem w wersji na słodko. Przesyłać można przepisy wraz ze zdjęciami propozycji gdyńskich deserów.

fot. sxc.hu
fot. sxc.hu

Deser ma się rozpływać w ustach, ale i dostarczać estetycznych przeżyć, czyli ładnie wyglądać. Słodki przysmak powinien kojarzyć się z Gdynią, podkreślać jej nadmorski charakter, ale i otwartość na nowinki z różnych stron świata.

Mogą to być na przykład pyszne ciasteczka, na które przepis przekazywany jest z pokolenia na pokolenie, sękacz w kształcie Sea Towers lub deser z wykorzystaniem zamorskich przypraw.

Przepis wraz ze zdjęciem należy przesłać na adres e-mailowy: projekty@arg.gdynia.pl lub do siedziby organizatora – Agencji Rozwoju Gdyni – na adres: al. Zwycięstwa 96/98, Pomorski Park Naukowo-Technologiczny, budynek H, 81-451 Gdynia – do 23 września (decyduje data stempla pocztowego). Zwycięzcy, na których czekają atrakcyjne nagrody, ogłoszeni zostaną 29 września podczas V Weekendu Kulinarnego Gdyni.

Agencja Rozwoju Gdyni, która organizuje konkurs, planuje wydać mini książkę kucharską z przepisami uczestników. Dotychczas brakowało jednak propozycji deserów, stąd pomysł na tegoroczną, słodką edycję.

W poprzednich edycjach konkursu, do których można było zgłaszać przystawki, zupy, dania główne i desery, zwyciężyły „falujące śledzie” przypominające koniki morskie i ceviche ze śledzia z kaparami w liściu cykorii z grillowanymi z miodem i sezamem krewetkami podawane z jogurtowym sosem koperkowo-tymiankowym.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.