Trzej zapaleńcy z Lęborka, którzy od roku produkują piwo AleBrowar, chcą w tym roku wybudować własny zakład. Młodzi inwestorzy zapewniają, że browar powstanie w województwie pomorskim.
– Budujemy się. Własny browar od początku był naszym celem. Jest on kolejnym etapem rozwoju idei piwowarstwa rzemieślniczego, z którą się identyfikujemy. Tylko w ten sposób będziemy w stanie udoskonalać nasze piwa i oferować najwyższą jakość – pisze na stronie Alebrowar.pl Bartek, jeden ze współwłaścicieli nowej piwnej marki.
– Jednym z kluczowych celów stawianych przed nową inwestycją jest dostosowanie linii produkcyjnej dla potrzeb eksportu. W tej chwili ograniczenia technologiczne uniemożliwiają nam rozszerzanie kanałów dystrybucji zarówno w kraju, jak i za granicą.
Nasz browar powstanie na Pomorzu. W chwili obecnej mamy gotową koncepcję oraz projekt architektoniczny browaru. Skupiamy się na wyborze jednej z dwóch najdogodniejszych lokalizacji, obie są umiejscowione w granicach województwa pomorskiego. Rozpoczęcie budowy planujemy na początek 2013 roku, pierwsze piwa mają zjechać z linii rozlewniczej nowego zakładu już rok później – wyjaśnia inwestor.
Na pomysł uruchomienia własnej linii produkcyjnej piwa trzej młodzi piwosze wpadli dwa lata temu. Na początku 2012 roku powstał AleBrowar, nowa inicjatywa kontraktowa na polskim rynku.
– Na razie nie mamy kadzi, fermentatorów czy linii rozlewu – mamy za to chęci i umiejętności, które pozwoliły stworzyć niepowtarzalne piwa. Może zabrzmi to trochę górnolotnie ale w tym przedsięwzięciu nie brakuje także misji. AleBrowar ma być częścią rewolucji, która zmieni oblicze piwnej sceny w naszym kraju. Żyjemy w ciekawych czasach, czas na ciekawe piwa – piszą Bartek, Michał i Arek.
Na razie piwo lęborczan powstaje w rodzinnym browarze Stanisława i Chrystiana Czarneckich w Gościszewie, który działa od 1991 roku i od początku swej produkcji słynie z wprowadzania do browaru technologii stosowanych dotychczas tylko w piwowarstwie domowym. Jako jedni z pierwszych w kraju Czarneccy zastosowali refermentację w butelce, wprowadzili na rynek piwo niefiltrowane, a ich weizen powstaje z użyciem skórki pomarańczy. Tam właśnie z linii technologicznej korzystają producenci z Lęborka, którzy wypuścili już na rynek kilkanaście rodzajów piwa AleBrowar. Można je kupić w wybranych sklepach i barach. Teraz trzej śmiałkowie chcą zorganizować produkcję we własnym, zbudowanym od podstaw browarze.
Panowie – życzę powodzenia, okazuje się że jednak w Lęborku ktoś myśli. Będę wspierał was pijąc regionalne piwo.