W Szkole Podstawowej nr 3 w Lęborku powstała nowoczesna stołówka. Dzieci będą jadły zdrowe obiady, bez dodatku tłuszczu i soli.

Lęborska stołówka dla uczniów jest chyba jedną z najnowocześniejszych w regionie. Została stworzona przy okazji budowy świetlicy środowiskowej. Wszystkie urządzenia są energooszczędne i dostosowane do przygotowywania potraw bez użycia tłuszczy i przypraw. Taką decyzje na dyrekcji szkoły wymusiła część rodziców, która martwiła się o zdrowie najmłodszych.
Jeszcze jednym powodem wprowadzania zdrowych obiadów w szkole był wynik eksperymentu, jaki przeprowadzono wśród uczniów. Sprawdzono, co dzieci jedzą na drugie śniadanie. Okazało się, że z trzydzieściorga uczniów tylko kilkoro miało kanapki. Reszta przyniosła batony.
Dyrektorka szkoły chcąc sama przekonać się jak smakują potrawy przygotowywane bez tłuszczu i przypraw wzięła udział w specjalnych pokazach w Gdańsku. Okazało się, że wszystko smakowało bardzo dobrze. Teraz szykowane są pogadanki z uczniami i rodzicami w celu zachęcenia najmłodszych do spożywania tego typu potraw.
Jak wynika z wyliczeń zdrowa kuchnia wcale nie jest droga. Dwudaniowy obiad będzie kosztował około 2,5 – 2,8 zł, czyli miesięczny koszt wykupienia potraw dla jednego dziecka to około 50 zł. Rodzice mogą też liczyć na pomoc gminy i szkoły.
Stołówka w SP nr 3 ruszy z początkiem listopada. Potrawy będą przygotowywały dwie kucharki, które już przeszły szkolenia z zakresu obsługi nowego sprzętu. Szkoła nauczy uczniów już od najmłodszych lat nawyku zdrowego odżywiania.