W TVP co niedzielę emitowane są odcinki z cyklu „Euro według Gesslera”. Adam Gessler sprawdził stan trójmiejskiej gastronomii przed EURO 2012. Pomorze zaskoczyło restauratora do tego stopnia, że poświęcił mu aż dwa odcinki. Zostaną wyemitowane 13 i 20 maja w TVP1.
Adam Gessler ze swoją ekipą telewizyjną odwiedził Trójmiasto dwukrotnie: 15 marca i 23 kwietnia. W kuchni i przy stole towarzyszyli mu wicemarszałek województwa pomorskiego Ryszard Świlski i były piłkarz Jacek Krzynówek. Za pierwszym razem, 15 marca ugościł go Artur Moroz, szef kuchni i właściciel restauracji Bulaj w Sopocie. Jako zapalony propagator akcji „Gęsina na św. Marcina”, Moroz zaproponował na obiad gęś dębogórską w towarzystwie modrej kapusty ze śliwkami i klusek z mąki tortowej. – Tej potrawy może nam pozazdrościć cały gastronomiczny świat – podsumował degustację Jacek Krzynówek, a Adam Gessler i Ryszard Świlski ochoczo mu przytaknęli.
Tawerna Mestwin w Gdańsku, w której Adam Gessler i Ryszard Świlski gościli 23 kwietnia, specjalizuje się w kuchni kaszubskiej. Obaj panowie sprawdzali swoje umiejętności kulinarne podczas smażenia ruchanek – popularnych na Kaszubach i Kociewiu racuchów przyrządzanych niegdyś z resztek ciasta chlebowego. Właścicielka restauracji Kazimiera Zajączkowska podaje je po kaszubsku – z jabłkiem na słodko.
Dyrektor Hotelu Mistral Sport w Gniewinie, Adam Krupa pokazał bazę noclegową, rekreacyjną oraz boiska przygotowane dla hiszpańskich sportowców. Następnie zaprosił ekipę do degustacji paelli – narodowej potrawy hiszpańskiej, której głównymi składnikami są: ryż, owoce morza, kurczak i warzywa, a całej potrawie nadaje smak dodatek szafranu. Danie to będzie wizytówką kuchni hotelowej podczas wizyty Hiszpanów. – Piłkarze będą mieli również okazję zapoznania się z pomorską kuchnią, w szczególności z rybami słono – i słodkowodnymi, w które obfituje nasz region – zapewniał dyrektor.
Dania kuchni regionalnej zaproponował także Artur Tuszyński, szef kuchni na stadionie PGE Arena. Pomysł serwowania podczas Euro 2012 pomorskich specjałów podsunął Krzysztof Szulborski, prezes Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników – Region Pomorski. Adam Gessler i Ryszard Świlski skosztowali potraw z listy produktów tradycyjnych województwa pomorskiego: podano rosół pomorski i potrawkę z kury po kociewsku.
– Jest to jedyny stadion EURO 2012 w Polsce, gdzie oprócz hamburgera, hot doga i zapiekanki zjemy sałatkę z regionalnych składników. „Euro według Gesslera” w Pomorskiem jest fenomenalnie smaczne! – podsumował swoją wizytę na Pomorzu Adam Gessler.