fot. gk: Rybak z Unieścia sprawia leszcza

Ale co to za zima? Początek marca i plus 11 stopni! W Unieściu świeci słońce, na plaży spacerują kuracjusze, a  rybacy uwijają się z sieciami,  korzystając z wiosennej już  pogody. Od kilku dni regularnie wypływają łodziami w morze i rozstawiają sieci niedaleko brzegu.

 

fot. gk: Rybak z Unieścia sprawia leszcza

Łowią dorsze, a właściwie bolki (czyli niewymiarowe), które zaraz wędzą w budach przy plaży, a gorące dorsze z wędzarni to tutejszy przysmak (przystań w Unieściu, ul. Rybacka). Łapią też łososie i trocie. Ale najciekawszy połów to sieć pełna leszczy morskich, każdy prawie pół metra długi i ważący kilka kilo! A leszcz , jak wiadomo, im większy tym łatwiejszy w konsumpcji, bo łatwiej wyjąć ości. Rybacy z Unieścia  z przyjemnością sprawiali te wielkie ryby dwuśrodowiskowe, które można złowić w Bałtyku tylko blisko ujść rzek i jezior – tu przy mierzei odzielającej jezioro Jamno od morza.

 

fot. gk: Rybacy przygotowują się do wyjścia w morze

Oczywiście najłatwiej leszcza usmażyć, ale pewien nadmorski Kaszuba zdradził nam swój marynarski przepis przywieziony z nad Morza Śródziemnego. Oto przepis na kaszubskiego leszcza morskiego po… włosku:

Dużego leszcza dokładnie z obu stron oskrobać, wypatroszyć, wymyć pod bieżącą zimną wodą. Rybę osuszyć w ręczniku kuchennym, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Bułkę tartą (ok. 300 g) zalać mlekiem i trzymać w misce dopóki nie spęcznieje. Do miski wrzucić koper włoski (fenku) i polać sokiem z cytryny, dodać tymianek i liść laurowy. Tartą bułkę odcisnąć z mleka wrzucić do miski z fenkułem i dokładnie wymieszać. Takim oto nadzieniem faszerować rybę i obwiązać ją nicią kuchenną, tak by farsz się nie wydostał na zewnątrz . Zapiekać w piekarniku rozgrzanym uprzednio do temperatury 240 stopni C. Ale najpierw należy dużą formę posmarować oliwą i na spód dać pokrojona w talary cebulę. Rybę następnie umieścić w formie i zalać białym wytrawnym winem – powinna być prawie cała zanurzona.  Wierzch  leszcza posmarować oliwą i piec około 40 minut. Czasem polewać sosem powstałym w czasie pieczenia. Po upieczeniu usunąć nić kuchenną i podawać z bagietką. Pycha!

 

fot. archiwum: Leszcze łowi się także w Bałtyku

 


1 KOMENTARZ

  1. No i po leszczach morskich. Dzięki wybudowaniu wrót sztormowych na przesmyku łączącym jezioro Jamno z morzem, zakończył się coroczny cykl ruchu leszczy i okoni z jeziora na morze i na powrót do jeziora na tarło. To chyba już ostatnie leszcze morskie w okolicy Unieścia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.