I po serze

13 października 2010r. | Drukuj

Ser pleśniowy Słupski Chłopczyk miał być wizytówką miasta nad Słupią. Jego produkcja jest jednak  nieopłacalna. Dlatego ser, który promował Pomorze  zniknął z półek sklepowych.

Ser był produkowany od 2007 roku przez firmę Ser-Milk z Zielina, ale w sierpniu zaprzestano jego produkcję. Właściciel firmy tłumaczył to remontem mleczarni. Teraz twierdzi, że produkcja Słupskiego Chłopczyka jest nieopłacalna. Jego zdaniem aby Ser-Milk nie generował strat, wciągu jednego dnia powinno sprzedawać się 3 tysiące sztuk sera.


Nie oznacza to jednak, że Słupski Chłopczyk przestanie być produkowany. Jeśli jego wytwarzanie zostanie przerwane na okres pół roku, słupski ratusz może zerwać umowę z Ser-Milkiem i przekazać ją innej firmie.

Jak przyznał Mariusz Smoliński, rzecznik magistratu, alternatywnym wyjściem będzie negocjowanie umowy z firmami francuskimi bądź też niemieckimi.


Słynny „Stoper Jungchen” był produkowany w Słupsku do 1945 r. Camembert znany był nie tylko na Pomorzu, ale i w wielu zakątkach Europy. Po wojnie niemieccy spadkobiercy produkowali ten ser w okolicach Monachium.


Opublikowano w: SłupskWiadomości
Tagi:

Zapraszamy ponownie na www.gazetakaszubska.pl
Kontakt: [email protected]


Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/umedia/domains/gazetakaszubska.pl/public_html/wp-content/themes/gk02/functions.php on line 133
Czytaj także

Komentarze do artykułu (dodaj własny »).

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu.
Jeżeli masz ochotę, rozpocznij dyskusję.
Skorzystaj z formularza znajdującego się poniżej.

Dodaj komentarz