Méstrowie warzeniô pò kaszëbskù wëbróny!

29 maja 2017r. | Drukuj

22 maja br. finaliści II Edycji Regionalnego Konkursu Gotowania wg tradycji kaszubskiej zaprezentowali swoje umiejętności kulinarne. W Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych przy ul. Przemysłowej 100 zapachniało kaszubskimi deserami.

Fot. Jan Maziejuk

Gimnazjaliści z pięciu szkół (Gogolewa, Redzikowa, Łupawy, Gimnazjum nr 6 ze Słupska i Jezierzyc) stanęli przy kuchennych blatach z zamiarem przyrządzenia kaszubskiego deseru na miarę tytułu Mistrza gotowania po kaszubsku. W tym roku organizatorzy zaplanowali szczyptę zaskoczenia dla uczestników, bowiem tajemnicą było, jakie produkty zostaną wyłożone na kuchenne blaty.

Napięcie rosło podczas odsłaniania pudełek z produktami, a w nich znalazły się: truskawki, czekolada i mięta. Jak poradzili sobie z takim zestawem gimnazjaliści?

Komisji podane zostały między innymi: biszkopt z truskawkami, ciasto drożdżowe z kruszonką, truskawkami, naleśniki nadziewane musem truskawkowym i ciasto kruche z bezą i truskawkami. Zwycięski zespół z Redzikowa, w składzie: Ania Żarczyńska i Piotr Irzyk, przygotował tartaletki wypełnione czekoladą oraz truskawkami. W nagrodę otrzymali tablety, ufundowane przez dyrekcję szkoły.

Fot. Jan Maziejuk

Przewodniczącym komisji degustacyjnej był Tomasz Kunysz, właściciel restauracji Gościniec Słupski. Ponadto kaszubskie desery oceniali: Edmund Zmuda Trzebiatowski– członek Zarządu Głównego Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego, Małgorzata Iwańska– dyrektor Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Słupsku i Karolina Keler– wiceprezeska Słupskiego Oddziału Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego.

Podczas uroczystości nie zabrało atrakcji dla widzów i kibicujących gimnazjalistów:

  • pokaz kulinarny w wykonaniu Ludwiki Dąbrowskiej, uczestniczki programu „Master Szef”,
  • pokaz barmański w wykonaniu uczniów o specjalności barmańskiej,
  • pokaz taneczny w wykonaniu Kaszubskiego Zespołu „Perłë” ze Szkoły Podstawowej nr 2,
  • grill dla zaproszonych gimnazjalistów.

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Słupsku oraz Zrzeszenie Kaszubsko-Pomorskie Oddział w Słupsku zorganizowali konkurs po raz drugi. Taka forma rywalizacji między gimnazjalistami cieszy się powodzeniem, bowiem w pierwszym etapie kaszubskie potrawy przygotowywało 22 zespołów. Zgodnie z zapowiedzią gospodarzy konkursu gimnazjaliści z powiatu słupskiego mogą szykować się do III edycji.


Tagi: , , , , ,

Zapraszamy ponownie na www.gazetakaszubska.pl
Kontakt: [email protected]

Czytaj także

Komentarze do artykułu (dodaj własny »).

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu.
Jeżeli masz ochotę, rozpocznij dyskusję.
Skorzystaj z formularza znajdującego się poniżej.

Dodaj komentarz



Najnowsze artykuły

Bieg Charytatywny Północny Pomaga dla Hospicjum im. ks. Dutkiewicza
Ósma edycja rajdu pieszego Maczuga Stolema
Gmina Potęgowo nagrodzona Bursztynem Polskiej Energetyki
Rok Lecha Bądkowskiego. Można przekazać 1 proc. z podatku na rzecz budowy pomnika
Paczka Wsparcia dla 30 rodzin uczniów SP nr 58 w Gdańsku
Florian Ceynowa – „budziciel” Kaszubów
Stan epidemii w Polsce. Lekcje odwołane do Wielkanocy, co jeszcze się zmieni?
„Czas na podwyżki i to znaczące!” – rozmowa z prof. Romanem Drozdem

Najnowsze komentarze