Fot. GK

Jak co roku słupskie muzeum zaprasza na imprezę w Swołowie pod nazwą „Pomorska Gęsina”. Festyn odbywa sie zawsze późną jesienią, bo to właśnie w okolicach dnia św. Marcina bije się gęsi.

Fot. GK
Fot. GK

Zanay pomorski szlachcic Andreas Puttkamer zwykł mawiać: „A co tam jedna gęś – tylko udko i pierś”. Wiadomo przecież, że mięso gęsie ma nie tylko bardzo smaczne, ale również zdrowe. – Mięso gęsie jest mięsem drobnowłóknistym, łatwo strawnym, a do tego jest bardzo odżywcze. Tłuszcz gęsi jest dużo zdrowszy od wieprzowego, bo ma wyższą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych – zachwala gęsinę Karolina Lewandowska, specjalistka ds. chowu w Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie. – O walorach smakowych trzeba przekonać się na miejscu w Swołowie. „Gęsina” w Swołowie koło Słupska organizowana jest już po raz siódmy. Podczas imprezy, która odbywa się od 8 do 11 listopada (sobota-wtorek), można zjeść na miejscu lub kupić na wynos gęś pieczoną, półgęski wędzone, pierogi z gęsiną, żołądki gęsie, pasztety, galarety, gęsi smalec, zupy na gęsinie oraz domowe przetwory, które powinny znaleźć się w każdej domowej spiżarni. Targ produktów wiejskich tradycyjnie już zorganizowano w ogrodzie Zagrody Albrechta. Potrawy z gęsi serwuje tu blisko 30 kół gospodyń wiejskich i restauratorów. Biesiada odbywa się – jak zwykle – pod namiotami. W tym samym czasie, w drugiej części Muzeum (Zagroda nr 15), trwa kiermasz rękodzieła pomorskiego, a także pokazy darcia pierza i warsztaty tkackie (stodoła tkacka, godz. 12.30-15.30). Organizatorzy zaplanowali także zabawy dla dzieci, występy zespołów muzycznych, prelekcje o zdrowotnych walorach gęsiego mięsa, pokazy pracy kowali w muzealnej kuźni i pokazy gotowania na kuchni kaflowej, które poprowadzą lokalni restauratorzy. W tym roku swołowska „Gęsina” potrwa aż cztery dni. – Liczymy na to, że uda się w ten sposób choć trochę rozładować tłok w tej urokliwej pomorskiej wiosce. Rok temu w ciągu trzech dni odwiedziło nas blisko 5 tys. smakoszy – tłumaczy Dawid Gonciarz, kierownik Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie. Imprezę „Na św. Marcina najlepsza pomorska gęsina” organizują wspólnie Muzeum w Swołowie i Gmina Wiejska Słupsk. Partnerem imprezy jest ogólnopolskie Stowarzyszenie Slow Food, którego misją jest „obrona prawa do smaku”. Szczegółowy program imprezy na www.swolowo.pl.

Fot. GK
Fot. GK

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.