Jak co roku słupskie muzeum zaprasza na imprezę w Swołowie pod nazwą „Pomorska Gęsina”. Festyn odbywa sie zawsze późną jesienią, bo to właśnie w okolicach dnia św. Marcina bije się gęsi.
Zanay pomorski szlachcic Andreas Puttkamer zwykł mawiać: „A co tam jedna gęś – tylko udko i pierś”. Wiadomo przecież, że mięso gęsie ma nie tylko bardzo smaczne, ale również zdrowe. – Mięso gęsie jest mięsem drobnowłóknistym, łatwo strawnym, a do tego jest bardzo odżywcze. Tłuszcz gęsi jest dużo zdrowszy od wieprzowego, bo ma wyższą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych – zachwala gęsinę Karolina Lewandowska, specjalistka ds. chowu w Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie. – O walorach smakowych trzeba przekonać się na miejscu w Swołowie. „Gęsina” w Swołowie koło Słupska organizowana jest już po raz siódmy. Podczas imprezy, która odbywa się od 8 do 11 listopada (sobota-wtorek), można zjeść na miejscu lub kupić na wynos gęś pieczoną, półgęski wędzone, pierogi z gęsiną, żołądki gęsie, pasztety, galarety, gęsi smalec, zupy na gęsinie oraz domowe przetwory, które powinny znaleźć się w każdej domowej spiżarni. Targ produktów wiejskich tradycyjnie już zorganizowano w ogrodzie Zagrody Albrechta. Potrawy z gęsi serwuje tu blisko 30 kół gospodyń wiejskich i restauratorów. Biesiada odbywa się – jak zwykle – pod namiotami. W tym samym czasie, w drugiej części Muzeum (Zagroda nr 15), trwa kiermasz rękodzieła pomorskiego, a także pokazy darcia pierza i warsztaty tkackie (stodoła tkacka, godz. 12.30-15.30). Organizatorzy zaplanowali także zabawy dla dzieci, występy zespołów muzycznych, prelekcje o zdrowotnych walorach gęsiego mięsa, pokazy pracy kowali w muzealnej kuźni i pokazy gotowania na kuchni kaflowej, które poprowadzą lokalni restauratorzy. W tym roku swołowska „Gęsina” potrwa aż cztery dni. – Liczymy na to, że uda się w ten sposób choć trochę rozładować tłok w tej urokliwej pomorskiej wiosce. Rok temu w ciągu trzech dni odwiedziło nas blisko 5 tys. smakoszy – tłumaczy Dawid Gonciarz, kierownik Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie. Imprezę „Na św. Marcina najlepsza pomorska gęsina” organizują wspólnie Muzeum w Swołowie i Gmina Wiejska Słupsk. Partnerem imprezy jest ogólnopolskie Stowarzyszenie Slow Food, którego misją jest „obrona prawa do smaku”. Szczegółowy program imprezy na www.swolowo.pl.