Powitaj lato w Łebie i skosztuj ekologicznych produktów

12 czerwca 2014r. | Drukuj

28 czerwca na Skwerze Rybaka w Łebie odbędzie się oficjalne powitanie lata. Imprezie będzie towarzyszył festiwal kulinarny „Zapomniane smaki” podczas którego odwiedzający będą mieli okazje skosztować produktów robionych według starych receptur.

GK

GK

W sobotę, 28 czerwca o godzinie 14.00 na Skwerze Rybaka rozpocznie się impreza pn. „Powitanie lata 2014. Dla przybyłych gości zagrają Kinga Zdybel finalistka Mam Talent, Zespół Biedronki, Wojtek z Gitarą oraz Paulina z Saksofonem. Gwiazdą wieczoru jest zespół FARBA. W miedzyczasie uczestników imprezy rozbawiać będzie kabaret Czwarta Fala. Atrakcyjne zabawy przygotowano również dla dzieci. Natomiast o godzinie 11.00 razem ze Zdrowotel Łeba rusza Rodzinny Rajd Nordic Walking.

Ponadto przez cały weekend trwać będzie Jarmark Produktów Regionalnych i Rękodzieła Artystycznego pod nazwą Festiwal Kulinarny „Zapomniane smaki”. Jest on nie tylko okazją do ekologicznych zakupów, ale w czasie jego trwania zarówno mieszkańcy jak i turyści dowiedzą się jak zdrowo i smacznie gotować posiłki dla siebie i całej rodziny. Na miejscu będzie można za darmo spróbować wszystkich polecanych do utrzymania zdrowego trybu życia produktów oraz się w nie zaopatrzyć. Atrakcją będą też warsztaty, gdzie doświadczeni rzemieślnicy oraz rękodzielnicy zaprezentują metody wytwarzania oferowanych produktów oraz przedstawią historię swojego zawodu.

Prezentacja certyfikowanych produktów regionalnych to innowacja w świecie obfitującym w genetycznie zmodyfikowaną żywność i wszędobylską chemię. Każdy, kto docenia walory smakowe naturalnych produktów, a przede wszystkim dba o zdrowie swoje i najbliższych może skorzystać z ofert wystawców. Wszystkie produkty oferowane podczas festiwalu są robione według starych receptur, a ich wspaniały smak i aromat przypomina domowy zapiecek.

W czasie trwania wydarzenia w specjalnie wyselekcjonowanym miejscu odbędą się pokazy kulinarne prowadzone przez wykwalifikowanych kucharzy. Ciekawe prowadzenie, duża dawka humoru i angażowanie widzów do wspólnego gotowania to atut planowanego show.  W trakcie pokazu kucharze zaprezentują przepisy z wykorzystaniem asortymentu dostępnego podczas Festiwalu. Po szczegółowym opisie receptury i przyrządzeniu potraw, następuje część degustacyjna. Każdy z widzów będzie miał możliwość spróbowania przygotowanych smakołyków.
Hitem dnia będzie widowiskowe gotowanie ponad 2 tysięcy litrów zupy . Oczywiście gdy będzie gotowa każdy kto zawita na jarmark będzie mógł jej skosztować.


Opublikowano w: LęborkWiadomości
Tagi: , ,

Zapraszamy ponownie na www.gazetakaszubska.pl
Kontakt: redakcja@gazetakaszubska.pl


Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/umedia/domains/gazetakaszubska.pl/public_html/wp-content/themes/gk02/functions.php on line 133
Czytaj także

Komentarze do artykułu (dodaj własny »).

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu.
Jeżeli masz ochotę, rozpocznij dyskusję.
Skorzystaj z formularza znajdującego się poniżej.

Dodaj komentarz



Najnowsze artykuły

W Gminie Linia uczniowie strajkowali w obronie języka polskiego. Teraz upamiętniono ich odwagę
Ogólnopolski Konkurs Kompozytorski na kolędę kaszubską
Rozpoczął się nowy rok akademicki 2019/2020 na Uniwersytecie Gdańskim. Uczelnia świętuje jubileusz 50-lecia
Sopot zwyciężył w Rankingu Samorządów 2019
Lęborscy harcerze oddali hołd polskim spadochroniarzom poległym pod Arnhem
Policjanci zlikwidowali „dziuplę” samochodową na Kaszubach
Uroczysta gala podsumowująca 3. Międzyszkolny Konkurs ,,MŁODZI DLA DEMOKRACJI’’
LCK Fregata zaprasza na Danfoss Kino Letnie w Lęborku

Najnowsze komentarze