Kaszubska gęś świąteczna i noworoczna. Najlepsza szmurowana

22 grudnia 2012r. | Drukuj

Kaczka  i gęś były od zarania dziejów  tradycyjnymi kaszubskimi daniami świątecznymi, a dziś potrawy te  znajdują się na liście pomorskich produktów tradycyjnych. Podczas Świąt Bożego Narodzenia i Nowego Roku Kaszubi  nadal  jedzą szmurowaną gęś.

Gęsi do dziś są bardzo popularnym i powszechnym ptactwem hodowanym na całych Kaszubach. Gęsiobicie odbywa się tu na Świętego Marcina, czyli w listopadzie. Potem gęsi wędrują do zamrażarek i czekają na wyjątkowe uroczystości lub – częściej – na eksport. W Niemczech bowiem „pomorska gęś” uchodzi za kulinarny rarytas. Za naszą zachodnią granicę co roku eksportujemy jej ok. 20 tys. ton. Dla porównania – Polacy zjadają rocznie zaledwie 700 ton gęsiego mięsa. Najwięcej spożywamy gęsiny na Kaszubach, które słyną z takich potraw jak: okrasa, półgęski i szmurowana gęś. Ta ostatnia potrawa spożywana na weselach i podczas Świąt Bożego Narodzenia.

Fot. GK

Fot. GK

Przepis na szmurowaną kaczkę i szmurowaną gęś

Natartą solą i majerankiem kaczkę należy nadziać kawałkami kwaśnych jabłek i suszonymi śliwkami. Następnie ułożyć w brytfannie, osmażyć z każdej strony, podlać odrobiną wody, po czym dusić pod przykryciem. Co jakiś czas należy dolewać nieco wody, aby kaczka cały czas znajdowała się w sporej ilości sosu (szmurowanie). Powstającym w ten sposób sosem kaczkę należy regularnie polewać, aby nie wyschła. Obok pieczonej w sosie  kaczki można ułożyć kawałki posypanych majerankiem jabłek i ziemniaków.

Z kolei gęś natartą solą i majerankiem należy nadziać mieszanką kaszy gryczanej i utłuczonych gotowanych ziemniaków. Także gęś ułożoną  w dużej brytfannie trzeba  osmażyć z każdej strony, podlać odrobiną wody, po czym dusić pod przykryciem, co jakiś czas dolewając nieco wody. Wszystko po to, by gęś cały czas znajdowała się w sporej ilości sosu (szmurowanie) i nie wyschła. Obok pieczonego mięsa można ułożyć kawałki posypanej majerankiem brukwi i ziemniaków, które potem można podać wraz z gęsią. Pycha!


Tagi: , , , , ,

Zapraszamy ponownie na www.gazetakaszubska.pl
Kontakt: redakcja@gazetakaszubska.pl

Czytaj także

Na razie jest tylko jeden komentarz (dodaj własny »):
  1. Andrzej napisał(a):

    Na zdjęciu nie jest gęś szmurowana (duszona) tylko pieczona w piekarniku .

Dodaj komentarz



Najnowsze artykuły

21 lutego obchodzimy Dzień Języka Ojczystego. Także kaszubskiego
Niemała gratka dla słupskich maturzystów. Targi Edu Day już jutro!
W Powiecie słupskim powstały nowe Punkty Rejestracji Pojazdów
LGD Dorzecze Łeby przedstawia harmonogram konkursów
Na podstawie 17 zdjęć odtworzyli malowidło zniszczone przez hitlerowców. „Niebo polskie” wraca na swoje miejsce
Pierwszy jubileusz Warsztatów Terapii Zajęciowej w Sycewicach
Orzeczenie w sprawie OMT poznamy 27 lutego
Konferencja o różnorodności językowej w Senacie RP

Najnowsze komentarze