Fot. GK

Dwa tysiące smakoszy ryb z całej Polski przybyło w niedzielę do Łeby na XII Festiwal Pomuchla. To największa w kraju impreza promująca kaszubskiego dorsza.

Fot. GK

W niedzielę w hali sportowej w Łebie tłumy turystów i mieszkańców nadmorskiego kurortu  uczestniczyły w festynie odpustowym św. Mikołaja, którego najważniejszą częścią jest słynny już  Festiwal Pomuchla.

Fot. GK

Atrakcją był wielki kulinarny konkurs na potrawy z dorsza, w którym wzięło udział kilkudziesięciu restauratorów oraz koła gospodyń. Nagrodzone zostały potrawy kuchni wielu znanych hoteli, ale także specjały małych kuchni – tak więc wyróżnienie dostał np. Hotel Neptun, ale i gospodynie z łebskiej  parafii Św. Mikołaja. – Wiele potraw nie otrzymało nagród, ale zyskało uznanie gości festiwalu, na przykład – bułka „Złota Rybka”, czy dorsz gotowany z cytryną – mówi pan Kazimierz, gość Festiwalu Pomuchla.  Wielkim wzięciem cieszył się właśnie skropiony cytryną gotowany dorsz, serwowany przez Henryka Jarockiego (brat piosenkarki Ireny Jarockiej), który w Łebie od lat prowadzi restaurację Viking.

Fot. GK

Festiwal Pomuchla odbywa się w Łebie zawsze w niedzielę najbliższą odpustowi św. Mikołaja.  – Ta impreza to  powrót do starej kaszubskiej tradycji, naprawdę świetnie zorganizowana, a  ja od początku jej istnienia przyjeżdżam tu aż z Hannoveru – mówi Wolfgang Helbig, kurator oświaty okręgu Brunszwik – gość Festiwalu Pomuchla.

Fot. GK

Gościem specjalnym festiwalu był popularny szef kuchni Karol Okrasa. W poprzednich latach łebskie dorsze promowali m.in. tak sławni smakosze jak: Andrzej Blikle, Pascal Brodnicki, Robert Sowa, Robert Makłowicz i Maciej Kuroń.

Ale festiwal, to nie tylko rozrywka. Wielu gości przybyło na konferencję gospodarczą pod hasłem „Dorsze nas żywiły”. Prelekcje przygotowały m.in.: Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Morski Instytut Rybacki w Gdyni i Zrzeszenie Rybaków Morskich w Łebie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.