fot. przewodnik po zagrożonych gatunkach ryb/WWF

Ekolodzy podzielili gatunki ryb  na trzy kategorie: te które można śmiało kupować i jeść, te które wymagają ograniczeń w spożywaniu oraz te, których w ogóle nie powinniśmy kupować. Zasoby ryb w morzu wyczerpują się, a niektóre  gatunki zagrożone są całkowitym wyginięciem.

fot. przewodnik po zagrożonych gatunkach ryb/WWF
fot. przewodnik po zagrożonych gatunkach ryb/WWF

Na wigilijnym stole króluje karp, który jest akurat rybą nie zagrożoną wyginięciem. Na sporządzonej liście WWF oznaczony jest kolorem zielonym. Podobnie oznaczonych ryb jest jeszcze siedem. Lista ryb wydłuża się gdy połowy niektórych gatunków lub hodowla szkodzą środowisku oraz gdy grozi im całkowite wyginięcie, a ich połowy poważnie szkodzą środowisku. Te ostatnie oznaczone są kolorem czerwonym – np. halibut, sola czy węgorz. – Większość ludzi nie zdaje sobie sprawy, że wiele gatunków ryb i owoców morza jest zagrożonych wyginięciem – mówi Piotr Prędki z WWF Polska. Jak podaje FAO aż 87% światowych łowisk jest w pełni bądź nadmiernie eksploatowanych.

Fot. GK
Fot. GK

Wpływ na to, które gatunki przetrwają ma każdy z nas – dokonując wyboru ryb i owoców morza warto kierować się wskazówkami z poradnika WWF. Rybacy nie będą łowić tych gatunków, których nie będziemy kupować. Wybierając gatunki oznaczone światłem zielonym oraz te z  certyfikatem MSC mamy pewność, że pochodzą one z bezpiecznych połowów, które nie zagrażają przetrwaniu gatunków. Przejrzyj listę i sprawdź, czy ryba którą kupujesz jest na liście zielonej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.