fot.sxc.hu

Kaczka jest wyjątkowym ptakiem, coraz częściej hodowanym w pomorskich gospodarstwach domowych. Poniższy przepis wymaga trochę wkładu pracy i czasu, ale po upieczeniu jesteśmy gotowi zaserwować wyjątkowe mięso, które jest bardzo zdrowe i smaczne.

fot.sxc.hu

Oto przepis znanej Łebianki Ewy Horanin na pyszną kaszubską kaczkę. Przepis można wykorzystać do kaczek o wadze od 1,5 – 3 kg. Piekarnik należy ustawić na termoobieg.

1. Wyjmij kaczkę z zamrażalnika, wystaw na 8 – 12 godzin aby się powoli rozmrażała – wbrew pozorom to bardzo ważne. Następnie pookrawaj widoczny tłuszcz, przy kuperku, a potem opuszkami palców dobrze wygnieć piersi – rozbijesz w ten sposób tłuszcz znajdujący się w mięśniach. Skrop ptaka wewnątrz połową cytryny, natrzyj z zewnątrz solą, pieprzem i majerankiem. Zamarynowaną kaczkę owiń folią i odstaw do lodówki do następnego dnia.

2. 30 min przed wyjęciem kaczki z lodówki przygotuj nadzienie. Potrzebne będą: 4 jabłka – szara, złota reneta bądź antonówka – obierz ze skórki, przekrój na ćwiartki, wydrąż pestki, 1 paczka śliwek suszonych(150 gr), pół paczki suszonych moreli(75 gr)

Jabłka lekko posól, posyp majerankiem, nadziewaj kaczkę na przemian.- jabłka , śliwki, morele , itd. Po wypełnieni kaczki nadzieniem dziurę zamiast zaszywać można obłożyć folią

3. Nagrzej piekarnik do 170 stopni, natrzyj głęboką blaszkę z piekarnika olejem, a kaczkę skrop delikatnie wodą. Wstaw ptaka do piekarnika i przekręć na 190 stopni. W tym czasie obierz ziemniaki (dla każdego z biesiadników po 2-3), marchewkę (2-4 marchwie), przekrój na pół, ziemniaki oprósz solą, pieprzem i majerankiem, marchew posól.

Ja reguluję temperaturę w momencie jak wyjmuję kaczkę i polewam tłuszczem wówczas widzę czy zmniejszyć czy zwiększyć temperaturę.

W tym czasie

4. Po 30 minutach skórka ptaka zacznie się rumienić wysuń blaszkę (blaszka powinna stać na 2-3 ruszcie od dołu) natnij ptaka (małe nacięcia) ostrym nożem w kilku miejscach, przy okazji oblej kaczkę tłuszczem wydzielonym w toku smażenia.

5. Po 15 minutach wysuń ptaka i znowu oblej tłuszczem z pieczenia. Ważne , aby co 15-20 minut w czasie pieczenia polewać kaczkę tłuszczem z pieczenia!

6. Jeżeli twoja kaczka piecze się już 80 minut,wysuń ją z piekarnika i ponacinaj przy udach, w tym miejscu nagromadziło się dużo tłuszczu, który swobodnie spłynie na blaszkę.

Możesz zmniejszyć temp. Jeżeli tak uważasz! Oceń też czy skórka jest już dostatecznie brązowa, jeżeli tak to przykryj kaczkę folią aluminiową lub po jakimś czasie, w trakcie pieczenia.

30-40 minut przed wyjęciem wystaw ją, włóż ziemniaki i marchew dookoła kaczki na blasze

7. Jak sprawdzić czy ptak się upiekł? Nakłuj szpikulcem najgrubszą część udka. Wypływający sok powinien być klarowny!,jeżeli jest różowy, trzeba ją przypiec kilka lub kilkanaście minut, może trzeba zwiększyć temperaturę? decyzja należy do ciebie!

8. Pozostałe jabłka, (np. tyle ilu masz biesiadników, lub jabłko dla każdego po pół), oddziel górną część (nie obieraj ze skórki!) wydrąż nasienie, zrób po prostu otwór, włóż w to miejsce żurawiny, borówki, wsyp cukier w zależności od uznania) i zapiecz na 10 – 15 minut w górnej części piekarnika. Wstaw jabłka na 15 minut przed zakończeniem pieczenia kaczki

9. Gdy uznasz że kaczka jest upieczona, nie wyjmuj jej od razu z piekarnika, wyłącz piekarnik i pozostaw w nim na 5-10 minut.

10. Wystaw kaczkę do pokrojenia, zanim ja pokroisz polej ją tłuszczem z pieczenia. Obok mięsa poukładaj ziemniaki,marchew, upieczone jabłka.

Kaczuszka jest wyśmienita, jeżeli obok w salaterkach położysz na ciepło- modrą kapustę , marchewkę z groszkiem na ciepło, buraczki zasmażane,pikle (ale nic ostrego!)

Ważącą kaczkę od 1,5 do 3 kg musisz piec od 90 – 2,5 godzin – decyzja zależy od ciebie!

Jeszcze parę dodatkowych rad. Kaczkę można zamiast wodą również skropić czerwonym wytrawnym winem. Potrawa wymaga trochę pracy, kaczuszka nie jest łatwym mięsem do przyrządzenia, ale z pewnością warto się z nim zmierzyć. Nie odradzam, ale wiedz, że przygotowanie kaczki zajmuje pół dnia w kuchni. Jednak warto, chociażby dla bliskich! Lubimy przecież wyzwania, a uśmiech naszych bliskich jest diamentem w codzienności życia! Chociażby przy stole…

Ewa Horanin

 

 

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.