fot. gk

Rośliny,  regionalne przysmaki i występy polskich i zagranicznych zespołów  przyciągnęły w weekend tysiące gości na coroczną imprezę Dary Ziemi w Gdyni-Kolibkach. Uzupełnieniem targów ogrodniczych była impreza kulinarna pod hasłem „Europa od kuchni”.

fot. gk

W corocznej imprezie, która odbyła się po raz osiemnasty, wzięło udział ponad 120 wystawców z kraju i zagranicy – tym razem byli także goście z Finlandii i Rumunii. W Kolibkach można było posmakować kulinarnych rarytasów  północnej  i południowej Europy. Przede wszystkim jednak była to promocja płodów rolnych i produktów regionalnych, połączona z  prezentacją tradycji i kultury Pomorza i zaprzyjaźnionych regionów Europy.

fot. gk

Na scenie zabrzmiała kolejno – w sobotę i w niedzielę muzyka fińska i bałkańska. W niedzielę zespół z Rumunii przedstawił show pełne muzyki i tańca. Pod fachowym okiem instruktora gdynianie uczyli się opracowanego w Finlandii marszu „nordic walking” i skorzystać mogli z sauny fińskiej.

fot. gk

Goście jak zwykle oblegali także kaszubskie stoiska z wypiekami i wędlinami. Hitem był kaszubski kuch i domowy chleb ze smalcem i skwarkami. Miłośnicy ogrodów kupowali przede wszystkim kwitnące jesienią rośliny – najczęściej  wielobarwne odmiany wrzosów. Park w Kolibkach odwiedziło w ciągu dwóch dni  kilka tysięcy gości. Targi i piknik od osiemnastu lat, zawsze pod koniec września, organizuje miasto Gdynia wraz z partnerami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.