Dwie piekarnie z powiatu słupskiego wykorzystywały do swoich wypieków szkodliwą dla zdrowia sól drogową. Inspektorzy słupskiego Sanepidu, którzy kontrolowali piekarnie podejrzewają, że podobnych przypadków może być w regionie znaczenie więcej.
Inspektorzy stacji sanitarno – epidemiologicznej nie ujawniają które piekarnie z powiatu słupskiego wykorzystywały do celów spożywczych sól drogową. Wiadomo, że szkodliwą dla zdrowia sól używały co najmniej dwa zakłady. Wiadomo jednak, że chodzi o piekarnię ze Słupska, oraz inną w z terenu powiatu.
– Mogę jedynie potwierdzić, że łącznie trafiło do nich 125 kilogramów szkodliwej substancji – mówi Henryka Kisiel z Sanepidu w Słupsku.
Szkodliwa dla zdrowia sól pochodzi z jednej z trójmiejskich hurtowni. Dlatego inspektorzy Sanepidu podejrzewają, że wykrycie substancji w dwóch piekarniach z powiatu słupskiego to jedynie wierzchołek góry lodowej. W całym kraju wykryto już ponad 130 przypadków wykorzystywania soli drogowej do celów spożywczych.