fot. hiperogłoszenia.pl

Dwie piekarnie z powiatu słupskiego wykorzystywały do swoich wypieków szkodliwą dla zdrowia sól drogową. Inspektorzy słupskiego  Sanepidu, którzy kontrolowali piekarnie podejrzewają, że podobnych przypadków może być w regionie znaczenie więcej.

fot. hiperogłoszenia.pl

Inspektorzy stacji sanitarno – epidemiologicznej nie ujawniają które piekarnie z powiatu słupskiego wykorzystywały do celów spożywczych sól drogową. Wiadomo, że szkodliwą dla zdrowia sól używały co najmniej dwa zakłady. Wiadomo jednak, że chodzi o piekarnię ze Słupska, oraz inną w z terenu powiatu.

– Mogę jedynie potwierdzić, że łącznie trafiło do nich 125 kilogramów szkodliwej substancji – mówi Henryka Kisiel z Sanepidu w Słupsku.

Szkodliwa dla zdrowia sól pochodzi z jednej z trójmiejskich hurtowni. Dlatego inspektorzy Sanepidu  podejrzewają, że wykrycie substancji w dwóch piekarniach z powiatu słupskiego to jedynie wierzchołek góry lodowej. W całym kraju wykryto już ponad 130 przypadków wykorzystywania soli drogowej do celów spożywczych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.