Brëjka czyli kawa po kaszubsku na prestiżowej liście. Wiecie o tym?

11 grudnia 2012r. | Drukuj

Kawa po kaszubsku to kolejny produkt regionalny, który znalazł się w tym roku na prestiżowej liście produktów tradycyjnych, prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Mamy już 132 rarytasy.

W mijającym roku „Lista Produktów Tradycyjnych” prowadzana przez Ministerstwo Rolnictwa wzbogaciła się o kolejnych 5 wpisów rejestracyjnych. Tym razem wszystkie one pochodzą z pomorskiego. Nasze województwo z 132 wpisami znajduje się na czele najsmaczniejszej polskiej listy, wyprzedzając śląskie – 123 oraz podkarpackie – 100 wpisów. Na początku roku na listę produktów tradycyjnych wpisano: bitki dominikańskie, czyli plastry mięsa zanurzone w sosie o delikatnym, słodko-kwaśnym smaku z wyczuwalnym zapachem grzybów. Kolejna potrawa to sałatka śledziowa po kaszubsku, która ma wyraźny smak i aromat śledzi oraz kwaszonych ogórków (wśród składników są też ziemniaki i jabłka). Ze słodkości na liście znalazły się: tort gdański – prostokątny lub okrągły biszkopt (w zależności od kształtu tortownicy) o smaku i zapachu wanilii i cytryny, przełożony kremem czekoladowym z migdałami oraz wafle gdańskie – złocistobrązowe wafle w kształcie serc o smaku wanilii.

fot. GK

Ostatnią pozycją należącą już do produktów tradycyjnych jest brëjka – kawa po kaszubsku, czyli kawa zbożowa  podawana z mlekiem lub bez mleka, przygotowywana z palonego zboża z dodatkiem cykorii. Zwyczaj jej przygotowywania i picia został podpatrzony przez miejscową ludność u niemieckich kolonistów, osiedlających się na ziemiach pomorskich. Po pierwszej wojnie światowej rozpowszechnił się na wsi. Pito ją na co dzień. Stanowiła też główny napój podczas ciężkich prac w polu. Do sporządzenia brëjki wykorzystywano uprażone i zmielone w młynku ziarna żyta, pszenicy lub jęczmienia z dodatkiem sproszkowanego korzenia cykorii. O obecności tego napoju w życiu codziennym ludności kaszubskiej świadczą informacje zamieszczone przez R. Ostrowską i I. Trojanowską w „Bedekerze Kaszubskim” z 1978 roku:

„Już kociołek zastawiła, wodę w nim gotuje I ze żëta spôlonégo kawę w nię wsëpuje. Kładze w wszytko cykoryji spore sztérë grupë, Potem fusë dużą łëżką zmnieszywo do kupë. Téj nę brëjkę leje w bank i zaléwô mlécziem, Wszytko jidze jij od ręki, żëwo i ze szëcziem”.


Tagi: , , ,

Zapraszamy ponownie na www.gazetakaszubska.pl
Kontakt: [email protected]


Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/umedia/domains/gazetakaszubska.pl/public_html/wp-content/themes/gk02/functions.php on line 133
Czytaj także

Na razie jest tylko jeden komentarz (dodaj własny »):
  1. Marian pisze:

    H. J. Derdowski w „O panu Czôrlińscim co do Pucka posece jachôł” (wydanie piąte z 1976) na str. 79 pisze:
    „Ju kocełek zastawieła, wodę w nim gotuje
    I ze żëta spôlonégo kawę w nię wsëpuje.
    Kładze w wszëtko cykoryji spore sztërë grupë,
    Potém fusë dużą łëżką zmniészywô do kupë.
    Téj nę brejkę leje w zbanek i zaléwô mléciem,
    Wszëtko jidze jij od ręczi, żëwo i ze szëciem”.

    Sprawa dzbanka była wyżej raczej niejasna.
    Marian

Dodaj komentarz