Światowy Dzień Pizzy. Łatwy przepis czytelnika

09 lutego 2012r. | Drukuj

9 lutego obchodzony jest Światowy Dzień Pizzy, jednej z najpopularniejszych na całym świecie potraw. W prosty sposób można tą słynną potrawę zrobić we własnym domu.

www.brooklynpizza.pl

Pizza do XIX w. była typową potrawą biedoty i chłopów. Jednak w 1889 roku, królowa Włoch Małgorzata Sabaudzka (Margherita Maria Teresa Giovanna di Savoia ) zwiedzając wraz z mężem Humbertem I Neapol posmakowała specjalnie przygotowaną na jej cześć potrawę – pizzę. Podstawowymi składnikami były: pomidory, ser mozzarella i bazylia, reprezentujące narodowe barwy Włoch. Nazwano ją margherita i do dziś jest to nazwa najpopularniejszej i najprostszej wersji pizzy.

Największą pizzę zrobiono 8 grudnia 1990 roku w Johanesburgu (Afryka Południowa). Pizza ta miała średnicę 37,4 metra. Zużyto na nią 500 kg mąki, 800 kg sera i 900 kg sosu pomidorowego.

Każdy może pizze zrobić sam w domu. Poniżej prezentujemy przepis naszego czytelnika.

 Ciasto:

  • 500g maki (najlepiej włoskiej do pizzy – la tua farina)
  • 270g wody
  • 30g drożdży świeżych
  • łyżeczka cukru i soli
  • 5 łyżek oliwy
  •  letnia wodę wymieszać z utartymi drożdżami i cukrem, następnie odstawić na 10 min
  • do mąki dodać sól i drożdże oraz oliwę

Ciasto należy wyrobić na jednolita masę, ugniatać jakieś 10 – 15 min (im dłużej tym lepiej). Po wyrobieniu ciasto podzielić na 3 równe części przełożyć do misek, przykryć wilgotną ściereczką (pozostawić na godzinę)

 Sos:

  • pomidory w puszce (najlepiej POLPA mutti)
  • 2 ząbki czosnku małe
  • sól

Pizzę piec w piekarniku (góra dół) na najwyższej temperaturze około 8-12 min – zależy od piekarnika.

Z powyższego przepisu wyjdą 3 pizze, każda około 32cm. Dodatki wybieramy według uznania. Smacznego! :-)


Tagi: , , ,

Zapraszamy ponownie na www.gazetakaszubska.pl
Kontakt: [email protected]


Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/umedia/domains/gazetakaszubska.pl/public_html/wp-content/themes/gk02/functions.php on line 133
Komentarze do artykułu (dodaj własny »).

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu.
Jeżeli masz ochotę, rozpocznij dyskusję.
Skorzystaj z formularza znajdującego się poniżej.

Dodaj komentarz