Przygotowania do karnawałowej imprezy dzielą się na te dotyczące stroju i na te w kuchni. Dla tych wszystkich, dla których stanie przy garnkach niekoniecznie stanowi szczyt marzeń, polecamy szybkie i smaczne karnawałowe sałatki, które zrobione raz dwa na pewno będą smakowały wszystkim naszym gościom.

Sałatka z makaronem

20 dkg ugotowanego makaronu (muszelki, wstążki, świderki), 40 dkg szynki konserwowej pokrojonej w cienką kostkę, 30 dkg sera żółtego startego na tarce (grube oczka), 4 ogórki konserwowe drobno pokrojone, majonez, przyprawy (sól,pieprz) dodajemy na końcu

Sałatka ziemniaczana

4 – 5 w miarę dużych ziemniaków , ugotowanych i pokrojonych w grubą kostkę!, 2-3 ogórki kiszone pokrojone w mniejsza kostkę, 1 średnia cebula pokrojona w kostkę, ½ pęczku świeżego kopru, majonez, przyprawy.

Sałatka ryżowa z piersią z kurczaka

Podwójna pierś z kurczaka , gotujemy na wolnym ogniu z dodatkiem soli. Studzimy. Pierś drobno kroimy.

Gotujemy torebkę ryżu.

Mieszamy pierś z ryżem i dodajemy np. pokrojoną paprykę konserwową, ogórki konserwowe lub podsmażonych 20 dkg pieczarek, drobno posiekanych. Przyprawy, majonez

Sałatka jest o tyle fajna , że produkty można przygotować dzień wcześniej, a przed przyjściem gości wszystko wymieszać.

Solony śledź

Kupujemy w sklepie rybnym płaty śledziowe solone. Proszę zwrócić uwagę ,aby nie były koloru żółtego tylko białego,nawet przy ogonie. Potrzebne jest nam 4-5 płatów śledziowych (w zależności od ilości gości). Płaty moczymy , najlepiej przez 12 godzin w wodzie . Po wymoczeniu ,usuwamy skórę ze śledzia (schodzi świetnie od nasady). Kroimy w kilkucentymetrowe paski. Rozkładamy na podłużnym półmisku, dekorując jego spód sałata lub obok śledzi układając kilka gałązek pietruszki. Śledzia obsypujemy mielonym pieprzem i papryką w proszku.

Kroimy cebule w paski (można zrobić to przed przygotowaniem śledzia, nawet dzień wcześniej). Cebule skrapiamy sokiem z 1 dużej cytryny, posypujemy odrobiną soli i jedną łyżeczką cukru. Mocno wygniatamy.

Jeżeli przygotujemy cebule i zostawimy ją w chłodnym miejscu na dzień przed, zanim posypiemy nią śledzia wyciskamy delikatnie sok.

Ewa Horanin

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.