Karnawałowe sałatki

18 stycznia 2012r. | Drukuj

Przygotowania do karnawałowej imprezy dzielą się na te dotyczące stroju i na te w kuchni. Dla tych wszystkich, dla których stanie przy garnkach niekoniecznie stanowi szczyt marzeń, polecamy szybkie i smaczne karnawałowe sałatki, które zrobione raz dwa na pewno będą smakowały wszystkim naszym gościom.

Sałatka z makaronem

20 dkg ugotowanego makaronu (muszelki, wstążki, świderki), 40 dkg szynki konserwowej pokrojonej w cienką kostkę, 30 dkg sera żółtego startego na tarce (grube oczka), 4 ogórki konserwowe drobno pokrojone, majonez, przyprawy (sól,pieprz) dodajemy na końcu

Sałatka ziemniaczana

4 – 5 w miarę dużych ziemniaków , ugotowanych i pokrojonych w grubą kostkę!, 2-3 ogórki kiszone pokrojone w mniejsza kostkę, 1 średnia cebula pokrojona w kostkę, ½ pęczku świeżego kopru, majonez, przyprawy.

Sałatka ryżowa z piersią z kurczaka

Podwójna pierś z kurczaka , gotujemy na wolnym ogniu z dodatkiem soli. Studzimy. Pierś drobno kroimy.

Gotujemy torebkę ryżu.

Mieszamy pierś z ryżem i dodajemy np. pokrojoną paprykę konserwową, ogórki konserwowe lub podsmażonych 20 dkg pieczarek, drobno posiekanych. Przyprawy, majonez

Sałatka jest o tyle fajna , że produkty można przygotować dzień wcześniej, a przed przyjściem gości wszystko wymieszać.

Solony śledź

Kupujemy w sklepie rybnym płaty śledziowe solone. Proszę zwrócić uwagę ,aby nie były koloru żółtego tylko białego,nawet przy ogonie. Potrzebne jest nam 4-5 płatów śledziowych (w zależności od ilości gości). Płaty moczymy , najlepiej przez 12 godzin w wodzie . Po wymoczeniu ,usuwamy skórę ze śledzia (schodzi świetnie od nasady). Kroimy w kilkucentymetrowe paski. Rozkładamy na podłużnym półmisku, dekorując jego spód sałata lub obok śledzi układając kilka gałązek pietruszki. Śledzia obsypujemy mielonym pieprzem i papryką w proszku.

Kroimy cebule w paski (można zrobić to przed przygotowaniem śledzia, nawet dzień wcześniej). Cebule skrapiamy sokiem z 1 dużej cytryny, posypujemy odrobiną soli i jedną łyżeczką cukru. Mocno wygniatamy.

Jeżeli przygotujemy cebule i zostawimy ją w chłodnym miejscu na dzień przed, zanim posypiemy nią śledzia wyciskamy delikatnie sok.

Ewa Horanin

 


Opublikowano w: Nasze Kaszuby
Tagi: , , , ,

Zapraszamy ponownie na www.gazetakaszubska.pl
Kontakt: [email protected]


Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/umedia/domains/gazetakaszubska.pl/public_html/wp-content/themes/gk02/functions.php on line 133
Czytaj także

Komentarze do artykułu (dodaj własny »).

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu.
Jeżeli masz ochotę, rozpocznij dyskusję.
Skorzystaj z formularza znajdującego się poniżej.

Dodaj komentarz



Najnowsze artykuły

Zmarł Henryk Soja, etnograf i wieloletni kierownik Muzeum Wsi Słowińskiej w Klukach
Mikołaje z Lęborka
II POMORSKI PRZEGLĄD KASZUBSKICH KOLĘD I PASTORAŁEK (on-line)
Pomorze w barwach Unii Europejskiej
Strajki szkolne na Kaszubach w latach 1906-1907.
Ponad 152 mln zł dla Pomorzan zagrożonych wykluczeniem społecznym
Bieg Charytatywny Północny Pomaga dla Hospicjum im. ks. Dutkiewicza
Ósma edycja rajdu pieszego Maczuga Stolema

Najnowsze komentarze