Karnawałowe przekąski – chrusty

11 stycznia 2012r. | Drukuj
Karnawał powoli się rozkręca. Coraz chętniej wybieramy spotkania w gronie przyjaciół, od głośnych zabaw w salach balowych. Spotkania w domu nieodłącznie kojarzą się z dobrym jedzeniem. Dzisiaj polecamy karnawałowe chrusty.
Ja zawsze wolałam te w tzw. „zamkniętym gronie”. Nie przeszkadza głośna muzyka, która nie do końca jest „trafiona”. Można spokojnie porozmawiać, potańczyć i cieszyć się obecnością bliskich. Pozwólcie zatem Drodzy Czytelnicy, że podzielę się z Wami małym „co nie co” na karnawałowy stół. Na karnawałowym stole nie może zabraknąć chrustów! Możemy je również zrobić dla najbliższych, angażując przy tym nasze pociechy.
Chrusty:
20 dkg mąki , 3 żółtka , 3 łyżki gęstej śmietany , 1 łyżeczka proszku spulchniającego(proszek do pieczenia lub soda)
1 łyżka spirytusu , szczypta soli.
Wszystkie produkty zagniatamy na stolnicy , prósząc ją maka , aby ciasto się nie przylepiało. Dobrze wyrobione ciasto rozwałkowujemy na grubość 1-2 mm,kroimy na paski o długości 8-10 cm (najlepiej ze skosa). Każdy paseczek przekroić na środku, wywwinąc jeden z boków, złapać i przełozyć przez środek. Pieczemy na dość głębokim tłuszczu – moze być smalec (2 kostki) lub Planta i smalec. Czas pieczenia 5 minut.
Wyławiamy chrusty łyżką cedzakową, układamy na talerzu obfibie posypujac przestudzone chrusty cukrem pudrem.
Ewa Horanin

Opublikowano w: Nasze KaszubyTwój styl z GK
Tagi: , , ,

Zapraszamy ponownie na www.gazetakaszubska.pl
Kontakt: [email protected]


Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/umedia/domains/gazetakaszubska.pl/public_html/wp-content/themes/gk02/functions.php on line 133
Komentarze do artykułu (dodaj własny »).

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu.
Jeżeli masz ochotę, rozpocznij dyskusję.
Skorzystaj z formularza znajdującego się poniżej.

Dodaj komentarz