Karnawał powoli się rozkręca. Coraz chętniej wybieramy spotkania w gronie przyjaciół, od głośnych zabaw w salach balowych. Spotkania w domu nieodłącznie kojarzą się z dobrym jedzeniem. Dzisiaj polecamy karnawałowe chrusty.
Ja zawsze wolałam te w tzw. „zamkniętym gronie”. Nie przeszkadza głośna muzyka, która nie do końca jest „trafiona”. Można spokojnie porozmawiać, potańczyć i cieszyć się obecnością bliskich. Pozwólcie zatem Drodzy Czytelnicy, że podzielę się z Wami małym „co nie co” na karnawałowy stół. Na karnawałowym stole nie może zabraknąć chrustów! Możemy je również zrobić dla najbliższych, angażując przy tym nasze pociechy.
Chrusty:
20 dkg mąki , 3 żółtka , 3 łyżki gęstej śmietany , 1 łyżeczka proszku spulchniającego(proszek do pieczenia lub soda)
1 łyżka spirytusu , szczypta soli.
Wszystkie produkty zagniatamy na stolnicy , prósząc ją maka , aby ciasto się nie przylepiało. Dobrze wyrobione ciasto rozwałkowujemy na grubość 1-2 mm,kroimy na paski o długości 8-10 cm (najlepiej ze skosa). Każdy paseczek przekroić na środku, wywwinąc jeden z boków, złapać i przełozyć przez środek. Pieczemy na dość głębokim tłuszczu – moze być smalec (2 kostki) lub Planta i smalec. Czas pieczenia 5 minut.
Wyławiamy chrusty łyżką cedzakową, układamy na talerzu obfibie posypujac przestudzone chrusty cukrem pudrem.
Ewa Horanin

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.