fot. gk

Dorsz smażony na tuzin sposobów, szmurowany czyli duszony, pieczony, albo w galarecie – lista potraw nie ma końca. W Łebie odbyła się wielka rybna uczta, czyli XIV Festiwal Pomuchla. To największa w kraju impreza promująca kaszubskiego dorsza.

fot. gk

Jeśli jeszcze ktoś nie wie – popychel znaczy po kaszubsku dorsz. Setki smakoszy ryb z całej Polski przybyło do Łeby na XIV Festiwal Pomuchla. To największa w kraju impreza promująca kaszubskiego dorsza. Tym razem wielka impreza kulinarna rozpoczęła się w sobotę, a nie jak dotychczas w niedzielę. Jedną z atrakcji festiwalu , który odbywa się w łebskiej hali sportowej, jest tradycyjnie konkurs kulinarny. Co roku startują w  nim najlepsi kucharze i restauratorzy. Był kotlet z dorsza, dorsz szmurowany, smażony, pieczony i gotowany. Potrawy, jak zwykle,  były oceniane w dwóch kategoriach – profesjonalistów i amatorów.

fot. gk

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.